SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Na desetem tradicionalnem sprejemu za članice in člane Društva v tujini izobraženih Slovencev (VTIS) javnosti prvič predstavljena Nagrada dr. Uroša Seljaka

Ljubljana, 26. 12. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači priredil sprejem za Slovenke in Slovence, ki študirajo ali kot znanstveniki, raziskovalci in predavatelji delujejo v tujini. Srečanje je tradicionalno in poteka v sodelovanju z Društvom v tujini izobraženih Slovencev VTIS že vse od leta 2013. Javnosti je bila ob tem prvikrat predstavljena Nagrada dr. Uroša Seljaka, letošnjega prejemnika Gruberjeve nagrade, ene najprestižnejših svetovnih znanstvenih nagrad s področja kozmologije.

Letos se je srečanja zaradi epidemioloških razmer lahko udeležilo le omejeno število slovenskih študentov, znanstvenikov, raziskovalcev in predavateljev iz tujine, člani pa so srečanje spremljali tudi neposredno na spletni strani www.predsednik.si.“V minulih devetih letih sem vsak večer tega državnega praznika preživel z vami, Vtisovke in Vtisovci,” se je v nagovoru spominjal predsednik republike in dejal, da je to eno od najlepših in najbolj doživetih srečanj. Poudaril je, da Slovenke in Slovenci, izobraženi v tujini, vsako leto na večer dneva samostojnosti in enotnosti v Predsedniško palačo prinesejo pogum, srčnost in tekmovalno miselnost, ki nas navdihujejo. “Potrebujemo vašo smelost, razmišljanje izven okvirov in izkušnje,” je dejal predsednik Pahor in dodal, da bodo te vrline še posebej pomembne pri izzivih, ki nas kot skupnost in narod čakajo v prihodnosti.

Predsednik republike je priredil sprejem za članice in člane Društva v tujini izobraženih Slovencev (VTIS)
Foto: Daniel Novakovič / STA

Ob priložnosti tradicionalnega srečanja VTIS pri predsedniku Pahorju je bila prvič javno predstavljena Nagrada dr. Uroša Seljaka, ki jo razpisujeta Univerza v Ljubljani in Inštitut ASEF za izobraževanje in raziskovanje. Dr. Uroš Seljak je eden najbolj uveljavljenih slovenskih znanstvenikov v tujini in je na srečanju sodeloval na daljavo. V videonagovoru je poudaril, da je z nagrado želel narediti nekaj za Slovenijo. Dejal je, da se je po številnih pogovorih izoblikovala ideja, da bi takšna nagrada lahko spodbujala raziskovanje med študenti v Sloveniji, hkrati pa bi se s tem utrdila tudi vez med slovenskimi akademiki v tujini in Sloveniji. 

Gruberjeva fundacija pri ameriški univerzi Yale je letošnjo Gruberjevo nagrado, eno najprestižnejših svetovnih znanstvenih nagrad s področja kozmologije, podelila slovenskemu fiziku, kozmologu in profesorju astronomije na univerzi Kalifornija v Berkleyu dr. Urošu Seljaku. Nagrado je prejel za bistven prispevek k metodam, ki so ključne za raziskovanje in razumevanje nastanka vesolja. Prejel jo je s še dvema nagrajencema, višina finančne nagrade pa znaša 500.000 ameriških dolarjev.

S svojim delom nagrade je dr. Seljak ustanovil »Nagrado dr. Uroša Seljaka, ki jo razpisujeta Univerza v Ljubljani in Inštitut ASEF za izobraževanje in raziskovanje. Nagrada je namenjena spodbujanju in podpiranju znanstvenih objav študentov na študijskih programih prve in druge stopnje v Sloveniji ter spodbujanju mentorskega dela.

Višina nagrade znaša 10.000 ameriških dolarjev, skupaj jo bosta podeljevali Univerza v Ljubljani in Inštitut ASEF za izobraževanje in raziskovanje, ki želita s tem prispevati k zavedanju pomena znanosti in raziskovanja.

Uroš Seljak je diplomiral na fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani leta 1989, leta 1995 pa je doktoriral na MIT, tehnološkem inštitutu Massachusetts. Od leta 2008 dela na Univerzi Berkeley v Kaliforniji. S svojimi dosežki Slovenijo svetu predstavlja na ugleden in odmeven način, svoji domovini pa pomaga tudi drugače, s sodelovanjem v različnih, zlasti znanstvenih in raziskovalnih pobudah. Leta 2013 je na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja sodeloval na prvi pripravljalni konferenci pobude Slovenija 2030.

Na srečanju so člani društva podelili nagrado VTIS leta 2021, ki jo je prejela dr. Kaja Antlej, višja predavateljica na šoli za inženirstvo Univerze Deakin v Avstraliji in predsednica Slovensko-avstralskega akademskega društva. "V čast in ponos mi je, da lahko povezujem Slovenijo z Avstralijo in svetom," je dejala dr. Antlej in se zahvalila vsem, ki so jo v teh letih podpirali. Posebno zahvalo je namenila Univerzi v Ljubljani in slovenskemu izobraževalnemu sistemu, ki sta ji omogočila rast in razvoj.

Predsednik republike je priredil sprejem za članice in člane Društva v tujini izobraženih Slovencev (VTIS)
Foto: Daniel Novakovič / STA

Članice in člani Društva VTIS so se v pogovoru posvetili navdihujočim zgodbam o uspehih Slovenk in Slovencev v tujini. Pogovor je vodila Tjaša Prebil, vodja lokalnega odbora VTIS v Sloveniji. Svoje zgodbe o uspehih pa so predstavili članice in člani Društva VTIS:
- Tomaž Bizjak je magistrski študij opravil na Univerzi v Cambridgu, znanje s področij varnosti in upravljanja z informacijami pa pridobiva na Univerzi Cranfield. Je strokovni sodelavec na področju prenosa tehnologij na Kemijskem inštitutu, deloval je v številnih zagonskih podjetjih. Je soustanovitelj in direktor podjetja ReCatalyst, ki razvija učinkovitejše katalizatorje.
- Tomaž Gornik je ustanovitelj in direktor podjetja Better, ki je v svetu vodilno v zagotavljanju tehnoloških rešitev, ki ločujejo zdravstvene podatke od aplikacij, in pomemben deležnik pri pripravi strategij digitalizacije zdravstva v mednarodnem prostoru. V svojem podjetju zaposluje številne v tujini izobražene Slovence.
- Liljana Mikluš je študij opravila na Danskem in v Veliki Britaniji, kjer je nekaj let delovala in živela. Po vrnitvi v Slovenijo se je zaposlila v podjetju Atlantic Group, kjer je zadolžena za razvoj blagovne znamke Donat.
- Primož Rojac je magistrski študij opravil v Londonu, nato pa več let deloval pri Evropski komisiji in v mednarodni odvetniški pisarni Schoenherr. Po vrnitvi v Slovenijo je ustanovil odvetniško pisarno Rojac Law in kasneje spletno platformo IURALL, ki uporabnikom na enem mestu ponudi rešitev pravnega izziva.

Predsednik republike je priredil sprejem za članice in člane Društva v tujini izobraženih Slovencev (VTIS)
Foto: Daniel Novakovič / STA