SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik Pahor se bo na povabilo predsednika Mattarelle v Rimu srečal s predsedniki štirinajstih držav

Rim, 15. 9. 2021 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v sredo, 15. septembra 2021, v Rimu srečal s predsedniki štirinajstih držav, članic EU: Avstrije, Bolgarije, Estonije, Finske, Grčije, Hrvaške, Irske, Italije, Latvije, Madžarske, Malte, Nemčije, Poljske in Portugalske.

V Rimu se bodo 15. septembra na povabilo gostitelja, predsednika Italijanske republike Sergia Mattarelle srečali predsednik Republike Avstrije dr. Alexander Van der Bellen, predsednik Republike Bolgarije Rumen Radev, predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović predsednica Republike Estonije Kersti Kaljulaid, predsednik Republike Finske Sauli Niinistö, predsednik Zvezne republike Nemčije Frank-Walter Steinmeier, predsednik Madžarske János Áder, predsednik Republike Irske Michael Higgins, predsednica Helenske republike Katerina Sakellaropoulous, predsednik Republike Latvije Egils Levits, predsednik Republike Malte George Vella, predsednik Republike Poljske Andrzej Duda, predsednik Portugalske republike Marcelo Rebelo de Sousa in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 

Predsedniki se v tem formatu sestanejo enkrat letno, od leta 2003, ko so se na pobudo tedanjega predsednika Portugalske prvikrat srečali v mestu Arraiolos. Letos bo v ospredju njihovih razprav soočenje s socialnimi in ekonomskimi posledicami epidemije COVID-19, osrednja tema letošnjega srečanja pa je prihodnost Evrope v post-pandemičnem svetu. Ob tem naj omenimo pismo ob letošnjem dnevu Evrope, ki je nastalo na pobudo predsednika Pahorja in predsednika Mattarelle, in ga je podpisalo 21 predsednikov evropskih držav, tudi vsi, ki bodo prisotni na srečanju v Rimu. V pismu predsedniki vabijo vse Evropejce in Evropejke k sodelovanju pri oblikovanju skupne evropske prihodnosti.

Predsednik republike Borut Pahor bo na srečanju z drugimi predsedniki izmenjal stališča in poglede glede aktualnih mednarodnih vprašanj in imel tudi nekaj dvostranskih srečanj.

Skupina Arraiolos je neformalni format predsednikov držav članic EU. Skupina, ki na pobudo tedanjega portugalskega predsednika Sampaia deluje od leta 2003, je poimenovana po kraju Arraiolos, kjer je potekalo prvo srečanje. Predsedniki se srečujejo enkrat letno v eni od sodelujočih držav. Slovenija na srečanjih sodeluje od leta 2011. 


Mediji, ki so člani EBU, bodo video in avdio signal lahko prejemali neposredno prek mednarodne izmenjave. Signale bo zagotavljala RAI. Za dodatne informacije glede prenosa se obrnite na naslednje kontakte: raiquirinale@rai.it ali + 39 06 36863124, + 39 348 7302809 in + 39 337 1125817.