SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike napovedal posvetovanja o izboru kandidatk in kandidatov za sodnico ali sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu

Ljubljana, 19. 10. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes obvestil vodje poslanskih skupin in predstavnika narodnih skupnosti o nadaljevanju postopka pri izbiri kandidatk in kandidatov za sodnico ali sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Ministrstvo za pravosodje je predsednika republike Boruta Pahorja 23. septembra 2015 obvestilo, da se je na razpis ministrstva na razpisana tri mesta kandidatk in kandidatov za sodnico ali sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, prijavilo petnajst kandidatov in kandidatk, ki izpolnjujejo razpisne pogoje. Po vrstnem redu prispelih prijav so to: dr. Rok Lampe, dr. Andraž Zidar, prof. dr. Marko Bošnjak, dr. Helena Devetak, ddr. Klemen Jaklič, prof. dr. Viktorija Žnidaršič Skubic, prof. dr. Nina Peršak, dr. Miodrag Đorđević, Ana Vilfan Vospernik, mag. Nina Betteto, mag. Darinka Dekleva Marguč, mag. Urška Kežmah, Lucian Bembič, doc. dr. Boštjan Tratar in Marjeta Švab Širok.

V skladu z Zakonom o predlaganju kandidatov iz RS za sodnike mednarodnih sodišč sta Sodni svet RS in Vlada RS predsedniku Pahorju posredovala svoji mnenji o prijavljenih kandidaturah. Sodni svet je ocenil, da kriterije najbolje izpolnjujejo štirje kandidati po naslednjem vrstnem redu mag. Nina Betetto, prof.dr.Marko Bošnjak, dr. Miodrag Đorđević in ddr. Klemen Jaklič. Vlada je sklenila, da so najprimernejši kandidati po naslednjem abecednem redu mag. Nina Betetto, prof.dr. Marko Bošnjak, dr. Miodrag Đorđević, ddr. Klemen Jaklič in prof.dr. Nina Peršak.

Predsednik republike je vodje poslanskih skupin in predstavnika narodnih skupnosti povabil  na posvetovanja o izboru kandidatk in kandidatov za sodnico ali sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Posvetovanja bodo predvidoma sredi prihodnjega tedna, po koncu 12. seje Državnega zbora RS. Po končanih posvetovanjih bo predsednik republike v Državni zbor posredoval svoj predlog kandidatk in kandidatov za omenjeno funkcijo.