SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor in švicarski predsednik Parmelin za vsestransko poglobitev odnosov med državama

Ljubljana, 9. 6. 2021 | sporočila za javnost, izjave

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se na dvodnevnem uradnem obisku v Republiki Sloveniji mudi Guy Parmelin, predsednik Švicarske konfederacije, ki je hkrati tudi minister za gospodarstvo, izobraževanje in raziskave.

Predsednik Pahor je včeraj popoldne sprejel predsednika Parmelina z vojaškimi častmi, sledilo je polaganje venca k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani. Predsednika sta si nato ogledala šolo v Vrtojbi in sončno fotonapetostno elektrarne na protihrupnem zidu na odseku hitre ceste H4, ki sta bili kot zgledni energetsko učinkoviti rešitvi delno obnovljeni s pomočjo sredstev Švicarskega kohezijskega prispevka. Prvi dan obiska sta zaključila s slavnostno večerjo, ki jo je predsednik Pahor priredil v čast predsedniku Parmelinu.

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Sloveniji gosti predsednika Švicarske konfederacije Guya Parmelina
Foto: Anže Malovrh/STA

Obisk sta predsednik Pahor in predsednik Parmelin nadaljevala danes, v Predsedniški Palači, s pogovorom na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Švicarske konfederacije pod vodstvom obeh predsednikov.

Predsednik Pahor je na novinarski konferenci, ki je sledila pogovorom toplo pozdravil predsednika Parmelina in poudaril odlične, prijateljske odnose med Slovenijo in Švico. Spomnil je na intenzivno dinamiko stikov na predsedniški ravni. Izpostavil je, da imata državi imata veliko skupnega. »Obe državi sta del alpskega sveta, s prečudovitimi naravnimi danostmi in narejeni za trajnostni razvoj. Imata obvezo, da jih ohranjamo za prihodnje rodove. Obe, Švica in Slovenija, se usmerjata v zeleno gospodarstvo, podprto z naprednimi tehnologijami.«

Predsednik Pahor je pozdravil švicarske naložbe v Sloveniji in precejšnjo trgovinsko izmenjavo. Švica je tretja največja partnerica po obsegu investicij in med največjimi, kot gre za trgovinsko menjavo. Izrazil je željo po okrepitvi sodelovanja na področjih znanosti, raziskav in tehnologije, zlasti na področju umetne inteligence in zelenih tehnologij. Poudaril je, da moramo pospešiti svoja prizadevanja za zeleni in digitalni prehod k bolj trajnostnemu razvoju.

Z kohezijskim prispevkom Švicarske federacije je bilo v Sloveniji sofinancirano veliko projektov, zlasti na področju energetske obnove stavb in trajnostnih virov energije. Ob tem je predsednik dejal, da je vesel, da sta si s švicarskim predsednikom včeraj lahko ogledala dva taka primera.

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Sloveniji gosti predsednika Švicarske konfederacije Guya Parmelina
Foto: Nebojša Tejić/STA

Precejšen del pogovora sta predsednika Pahor in Parmelin namenila odnosom med Švico in Evropsko unijo. Predsednik Pahor je dejal, da obe naši državi ležita v evropskem jedru, le da Švica ni članica Evropske unije, je pa naš pomemben partner, s katerim delimo kulturo, zgodovino in vrednote.

Ob nedavnem zaključku pogovorov o Institucionalnem okvirju med Zveznim svetom Švice in EU je slovenski predsednik izrazil obžalovanje, saj se je zdelo, da je dogovor v obojestransko korist na dosegu roke. Dejal je, da od Evropske komisije pričakujemo, da bo čim hitreje in obenem nadvse skrbno proučila nastalo situacijo in predlagala pot naprej. "Najti moramo način, kako rešiti trenutni zastoj v odnosih in najti nov zagon za rešitev institucionalnega okvirnega sporazuma med EU in Švico" je dejal predsednik Pahor.

Predsednik je še izpostavil, da je Švica pomemben mednarodni akter, saj je gostiteljica Organizacije združenih narodov in vrste mednarodnih agencij in je v njih naša zanesljiva partnerica in prijateljica. »Švica ima dolgo diplomatsko tradicijo in eden od vrhuncev bo srečanje zagotovo skorajšnje srečanje ameriškega in ruskega predsednika Bidna in Putina v Ženevi. Predsednik republike je ob tem spomnil, da bo na dan srečanja v Ženevi minilo točno 20 let od zgodovinskega prvega srečanja takratnega ameriškega predsednika Busha s predsednikom Putinom na Brdu.

Ob zaključku je predsednik Pahor poudaril, da imata Švicarska konfederacija in Republika Slovenija sicer različna mednarodna položaja, saj je Švica država z večstoletno državnostjo in nevtralna, Slovenija pa mlada država in članica EU in Nato, a obe vodi poslanstvo mirnega reševanja sporov in dialoga z vsemi. V tem smo si neke vrste zavezniki.

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Sloveniji gosti predsednika Švicarske konfederacije Guya Parmelina
Foto: Nebojša Tejić/STA