SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor je s pozdravnim nagovorom nastopil na 17. konferenci predsednikov parlamentov držav Jadransko-jonske pobude

Ljubljana, 15. 4. 2021 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je s pozdravnim nagovorom nastopil na 17. konferenci predsednikov parlamentov držav Jadransko-jonske pobude (JJP). Tokratna konferenca, ki jo Državni zbor organizira v okviru enoletnega predsedovanja Slovenije JJP (od junija 2020 do maja 2021), zaradi trenutnih epidemioloških razmer poteka preko video povezave.Besedilo pozdravnega nagovora predsednika republike:

Spoštovani gospod predsednik Državnega zbora,
spoštovani predsedniki parlamentov,
dragi gostje,

Z velikim veseljem vas pozdravljam na konferenci predsednikov parlamentov Jadransko-jonske pobude, ki jo gosti slovenski Državni zbor.

Jadransko-jonska pobuda je pomemben vzvod za krepitev regionalnega sodelovanja. Povezuje nas geografsko zaokrožen življenjski prostor, ki od nas terja skupno skrb in usklajeno delovanje.

Prednostne naloge slovenskega predsedovanja Jadransko-jonski pobudi se smiselno dopolnjujejo s prioritetami predsedovanja naše države Svetu Evropske unije, ki se bo začelo 1. julija letos, in ustrezno odgovarjajo na izzive, s katerimi se soočamo.

Jadransko-jonska pobuda pa je tudi pomemben vzvod krepitve evropske integracijske perspektive držav Zahodnega Balkana.

Dame in gospodje,

konferenca predsednikov parlamentov Jadransko Jonske pobude se srečuje že sedemnajstič in s tem potrjuje pomen parlamentarne dimenzije regionalnih povezav.

Pozdravljam odločitev, da se bo tokratna konferenca predsednikov parlamentov ukvarjala s problematiko položaja mladih, saj je epidemija Covid-19 prav mladim zelo zožila možnosti za njihovo polno udejstvovanje.

Ekonomsko socialne posledice epidemije poslabšujejo položaj mladih, pri mnogih krepijo občutek brezizhodnosti in utegnejo pospešiti izseljevanje, ki je v večini držav članic Jadransko-jonske pobude že sedaj velik problem.

Verjamem, da s skrbno domišljenim izhodom iz epidemije lahko gradimo lepšo prihodnost. Ta naj temelji na trajnostnem razvoju, zelenih tehnologijah, hitrejši digitalizaciji. Kot taka bo dovolj atraktivna, da se bodo mladi vključevali v gospodarsko, socialno in politično življenje in s tem prispevali k razvoju svojih okolij.

Pravilna in skrbno domišljena strategija za izhod iz epidemije bo v korist vseh naših družb in držav.

Spoštovani predsedniki parlamentov, dragi udeleženci konference, želim vam plodno razpravo in uspešno delo.