SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor ob 70-letnici razvoja Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU: "Ste vrh krasoslovja v svetovnem merilu."

Postojna, 23. 11. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na današnji državni praznik, dan Rudolfa Maistra, v Postojni udeležil prireditve, s katero so obeležili 70. obletnico razvoja Inštituta za raziskovanje krasa pri ZRC SAZU.

Predsednik republike je na sedežu inštituta v Postojni zbrane nagovoril in jim najprej čestital ob državnem prazniku. Vsem sodelavkam in sodelavcem inštituta se je zahvalil za dosedanje izredno dobro delo in jim čestital ob njihovem pomembnem jubileju. "Ste vrh krasoslovja kot znanosti in kot stroke v svetovnem merilu," je dejal predsednik Pahor in poudaril, da uspehi inštituta niso samoumevni, temveč predstavljajo rezultate izjemnega prispevka treh generacij znanstvenikov in strokovnih sodelavcev, ki so inštitut umestili v sam vrh krasoslovnih raziskav. Predsednik republike je ocenil, da so v Sloveniji nekatera znanstvena področja dobro razvita, kar potrjujejo tudi posamezniki, ki se uvrščajo v svetovni znanstveni vrh. "Menim pa, da nimamo raziskovalne ustanove, ki bi na svojem področju tako izstopala, kot vi," je nadaljeval predsednik republike in izrazil veselje, da Inštitut za raziskovanje krasa tako uspešno sodeluje s krasoslovci s celega sveta, s čimer prispeva k izmenjavi znanj in uveljavljanju slovenske znanosti v svetu. "Država vas spoštuje in je ponosna na vas," je svoj nagovor sklenil predsednik Pahor.

Predsednik Pahor je revijo Acta carsologica, ki jo izdaja inštitut in ki predstavlja vodilno svetovno krasoslovno znanstveno revijo, lani odlikoval z redom za zasluge za izjemen prispevek k razvoju slovenskega in svetovnega krasoslovja ter uveljavljanju slovenske znanosti v svetu. Kot je danes dejal predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti, akad. dr. Tadej Bajd, je revija najpomembnejša vez med akademijo in inštitutom, o vodilni vlogi slovenskega krasoslovja v svetu pa pričajo tudi mednarodno uveljavljeni in priznani znanstveni termini, ki izhajajo iz slovenskega jezika. "Kras je naša pomembna naravna in kulturna dediščina, saj je skoraj polovica slovenskega ozemlja kraškega," je dejal predsednik inštituta dr. Tadej Slabe, raziskovalno dejavnost inštituta pa so predstavili tudi priznani strokovnjaki, ki delujejo v okviru inštituta.

Predsednik Pahor se je udeležil praznovanja 70-letnice razvoja Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU
Foto: Stanko Gruden/STA