SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor in katarski emir za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama

Doha, 15. 1. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo katarskega emirja Tamima bin Hamada bin Khalifa Al Thanija mudi na delovnem obisku v Katarju.

Predsednik Pahor se je danes že sestal z gostiteljem, katarskim emirjem Tamimom bin Hamadom bin Khalifom Al Thanijem, s katerim sta potrdila prijateljske odnose med državama ter se zavzela za nadaljnjo krepitev bilateralnega sodelovanja na političnem, zlasti pa na gospodarskem področju, ki je bilo doslej relativno skromno. Zato sta se dogovorila za sklic mešane gospodarske komisije in čim prejšnjo sklenitev Sporazuma o spodbujanju in zaščiti investicij. Ob tem je predsednik Pahor povabil emirja in katarske poslovneže, da se seznanijo z možnostmi investiranja v Slovenijo, ki je lahko zanimivo poslovno okolje za katarske investitorje. Slovenija je namreč zanesljiva in privlačna investicijska destinacija, še posebej za naložbe v turizem, promet in infrastrukturo. Ker obstaja še veliko neizkoriščenih možnosti za poglobitev odnosov, je potrebno več aktivnosti usmeriti v krepitev in promocijo gospodarskega sodelovanja, je dejal predsednik Pahor. Sogovornika sta se nadalje strinjala, da je potrebno čimprej uveljaviti tudi druge mednarodne dvostranske pogodbene akte, ki bi vzpostavili okvir za intenzivnejše sodelovanje tudi na drugih področjih in se dogovorila za pospešitev procesa ratifikacije nekaterih med njimi.

Predsednik republike Borut Pahor se na povabilo katarskega emirja Tamima bin Hamada bin Khalifa Al Thanija mudi na tridnevnem delovnem obisku v Katarju
Foto: Nebojša Tejić/STA

Sogovornika sta posvetila posebno pozornost razmeram na Bližnjem vzhodu, še posebej v Siriji in v Iraku. Izmenjala sta tudi poglede o spremembah, ki so nastale v regiji po procesu arabske pomladi in se pogovarjala o vzrokih ter dimenzijah mednarodnega terorizma. V pogovorih je predsednik države izpostavil pomen regije Zahodnega Balkana za Slovenijo. Zaradi geografske bližine in tesnih gospodarskih povezav je stabilnost, reformni napredek, napredek na evro-atlantski poti in razvoj regije v našem strateškem interesu, je poudaril slovenski predsednik in spomnil na aktivno vlogo Slovenije v regiji, tako na bilateralni kot regionalni ravni.

Emir je predsedniku republike predlagal, da bi pogovore nadaljevala ob priložnosti bilateralnega obiska in ga povabil na uradni obisk z gospodarsko delegacijo v Katar, predsednik Pahor pa je emirja povabil na uradni obisk v Slovenijo.

Predsednik republike Borut Pahor se na povabilo katarskega emirja Tamima bin Hamada bin Khalifa Al Thanija mudi na tridnevnem delovnem obisku v Katarju
Foto: Nebojša Tejić/STA

Vrednost blagovne menjave med Slovenijo in Katarjem je leta 2013 dosegla 6.5 mio EUR in je pretežno temeljila na izvozu Slovenije v Katar. V primerjavi z letom 2012 se je blagovna menjava zmanjšala kar za 77 odstotkov, predvsem zaradi zmanjšanega uvoza nafte iz Katarja. V letu 2014 pa beležimo precej povečano BM in to na račun izjemno povečanega uvoza nafte. V prvih osmih mesecih leta 2014 se je blagovna menjava v primerjavi z istim obdobjem v letu 2013 povečala za 500 odstotkov. V tem obdobju je Slovenija v Katar izvozila za 5,8 mio EUR blaga, kar je za 87 odstotkov več kot v istem obdobju prejšnjega leta, uvozila pa kar za 15.5 mio EUR blaga, kar je za 3.243 odstotkov več kot v istem obdobju leta 2013.

Predsednik Pahor in emir sta potrdila dogovor za pripravo prijateljske nogometne tekme, ki bo med reprezentancama obeh držav meseca marca v Dohi. Predsednik republike Borut Pahor bo danes popoldne obiskal televizijsko postajo Al Jazeera, ogledal si bo kliniko Al Attar in se srečal s Slovenci, zaposlenimi na kliniki. Zvečer se bo predsednik Pahor udeležil slovesnosti ob odprtju 24. svetovnega rokometnega prvenstva za moške v Dohi.

Kot pokrovitelj se bo predsednik republike udeležil tudi otvoritve projekta Slovensko središče v Katarju - I feel Slovenia, ki ga ob robu rokometnega prvenstva organizira Rokometna zveza Slovenije. Ob otvoritvi se bo srečal s Slovenci, ki živijo in delajo v Dohi. V nadaljevanju jutrišnjega obiska pa si bo predsednik ogledal tudi prvo tekmo slovenske rokometne reprezentance proti reprezentanci Čila. V petek pozno popoldne se bo udeležil slovesne večerje, ki jo bo za vodje delegacije priredil Njegova visokost emir Države Katar šejk Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani.