SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor: »Naša odgovornost je, da otrokom s posebnimi potrebami omogočimo brezskrbno in veselo otroštvo«

Lipica, 11. 4. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil otvoritve mednarodne konference »Otroci in drugačni otroci« v Kobilarni Lipica, kjer je imel slavnostni nagovor. Predsednik republike je tudi častni pokrovitelj mednarodne konference. Na slavnostni otvoritvi so predstavili damsko jahanje, deklica Eva z Downovim sindromom pa je prikazala srečanje konja s človekom ter učenje veščin jahanja otrok s posebnimi potrebami.

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil otvoritve mednarodne konference »Otroci in drugačni otroci« v Kobilarni Lipica.
Foto: Stanko Gruden / STA

Predsednik republike se je uvodoma zahvalil vsem, ki se nesebično trudijo pomagati otrokom s posebnimi potrebami. »Ljudje imamo pravico biti drugačni ne glede na različnost, ki jo nosimo v sebi. Imamo pravico biti osebnost, spoštovana osebnost. Kot družba pa moramo otrokom s posebnimi potrebami omogočiti kvalitetno in dostojno, še več, dostojanstveno življenje«, je dejal predsednik republike. Izpostavil je odmevne in inovativne projekte, ki jih društva in posamezniki izvajajo za otroke s posebnimi potrebami in pohvalil začetek terapevtskih dejavnosti s konjem v Kobilarni Lipica. »Z razvojem takšnih programov poudarjate vlogo Lipice kot izvorne kobilarne lipicanske pasme, ki svoje poslanstvo širi tudi na izobraževalne, raziskovalne in medicinsko-rehabilitacijske dejavnosti.« Ob tem je spomnil, da morajo biti takšni programi v funkciji dopolnjevanja že obstoječih, ki jih izvaja država, ne morejo in ne smejo pa jih nadomestiti. »Skrb za razvoj otrok s posebnimi potrebami ni politično vprašanje, je vprašanje finančnih zmožnosti države. Vedno pa je to najprej vprašanje človečnosti«. Predsednik Pahor je izrazil zadovoljstvo, da pristojna ministrstva za otroke s posebnimi potrebami oblikujejo nove programe ter prilagajajo zakonodajo v dobrobit otrok.

Ob tem je predsednik Pahor izpostavil tudi nedavni obisk na Osnovni šoli dr. Ljudevita Pivka na Ptuju. »Veliko smo skupaj že dosegli, veliko izzivov je še pred nami. Zato bi se želel ob tej priložnosti zahvaliti Varuhinji človekovih pravic Republike Slovenije, pristojnim ministrstvom ter vsem županom, ki so aktivno pristopili k reševanju prostorske stiske tamkajšnjih otrok in se po svojih najboljših močeh trudijo otrokom zagotoviti pravice, ki so samoumevne in ne podeljene«, je zaključil predsednik republike.