SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike ob občinskem prazniku Občine Cankova: "Danes slavimo mir in prijateljstvo"

Gerlinci, 28. 5. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil prireditve ob občinskem prazniku Občine Cankova. Prireditev je potekala na Mostu ljubezni, miru in harmonije čez mejni potok Kučnica in je slavila povezovanje in sodelovanje med dvema mejnima občinama v skupnih prizadevanjih za mir med dvema narodoma in državama. Navzoče sta zato pozdravila gospod Drago Vogrinčič, župan Občine Cankova, in gospod Josef Doupona, župan avstrijske občine Klöch/Klek, ki meji na Cankovo.

   Predsednik Pahor se je udeležil prireditve ob občinskem prazniku Občine Cankova
   Foto: Nebojša Tejić/STA

   Predsednik Pahor je občanom čestital ob občinskem prazniku in izrazil hvaležnost, da se lahko z njimi veseli miru in prijateljstva. Spregovoril je spominih na svoje staršev, ki so prav tako živeli tik ob meji, z Italijo, in bili v preteklosti večkrat deležni hudih krivic pod italijanskim režimom. A kljub temu, tako predsednik, ga niso vzgajali v duhu sovraštva. "Vsi smo poklicani, da mislimo v prihodnost, da slavimo mir in prijateljstvo," je dejal in ob tem spomnil, da je pred dnevi na uradnem obisku gostil zveznega predsednika Republike Avstrije dr. Alexandra van der Bellena, s katerim sta še utrdila tople in prijateljske odnose ter potrdila skupno željo po medsebojnem sodelovanju v dobro vseh. "Zunanja politika Slovenije se prične pri njenih sosedih. Mir in prijateljstvo nista samoumevna. Vsak dan znova si moramo prizadevati zanju," je govor zaključil predsednik republike.

   Ob tej priložnosti je predsednik Pahor županu Vogrinčiču v luči praznovanj 25. obletnice samostojnosti in mednarodnega priznanja Republike Slovenije podaril slovensko zastavo, simbol naše enotnosti, z mislijo: "Med ljudmi gradite povezovanje in sodelovanje ter učite živeti v medsebojnem spoštovanju kljub razlikam, ki so med nami. Postavljate vrednote, ki bodo ta čudoviti svet ohranile za naše otroke in vnuke."

   Predsednik Pahor se je udeležil prireditve ob občinskem prazniku Občine Cankova
   Foto: Nebojša Tejić/STA

   V glesbenem programu o prijateljstvu so sodelovali otroci Osnovne šole Cankova, člani Društva upokojencev Cankova in učenci iz pobratene občine Laczna v Republiki Poljski, ki so osnovno šolo obiskali v okviru projekta Erasmus+.

   Današnje srečanje slavi sodelovanje med narodi z željo, da bi vse ljudi na svetu spremljali mir, svoboda in prijateljstvo. Zato so udeleženci slovesnost sklenili tako, da so k nebu spustili več kot trideset belih golobov.

   Predsednik Pahor se je udeležil prireditve ob občinskem prazniku Občine Cankova
   Foto: Nebojša Tejić/STA