SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor je v Državni zbor RS posredoval predlog za varuhinjo človekovih pravic in za prvega namestnika računskega sodišča

Ljubljana, 10. 1. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je v ponedeljek 7. januarja 2013 vodjem poslanskih skupin v Državnem zboru Republike Slovenije posredoval pismo, v katerem jim je sporočil, da med predlaganimi kandidati za prvega namestnika Računskega sodišča RS mag. Jorg Kristjan Petrovič uživa zadostno podporo, zato ga bo v naslednjih dneh predlagal kot kandidata za omenjeno funkcijo.

Ker za predlagane kandidatke in kandidate za varuha človekovih pravic v pogovorih z vodji poslanskih skupin ni bilo zadostne podpore, se je predsednik Pahor odločil, da predlog kandidata oziroma kandidatke poišče izven posredovanih predlogov. Njegov predlog za varuhinjo človekovih pravic je gospa Vlasta Nussdorfer, vrhovna državna tožilka in predsednica društva Beli obroč Slovenije, za katero meni, da bi bila primerna kandidatka. Predsednik republike je vodje poslanskih skupin tudi prosil, da kandidatko sprejmejo na predstavitev, kar so vse poslanske skupine tudi storile.

Obveščamo vas, da je predsednik republike Borut Pahor danes na podlagi 2. in 11. člena, prvega odstavka 13. in 14. člena Zakona o varuhu človekovih pravic (ZVarCP) (Uradni list RS, št. 71/93 (15/94 popr.), 56/02-ZJU, 109/12) ter na podlagi 11., 12. in 13. člena Zakona o ustavnem sodišču (ZUstS) (Uradni list RS, št. 64/07-UPB1, 108/07 Skl.US: U-I-259/07-10, 109/12) predlagal Državnemu zboru Republike Slovenije, da za varuhinjo človekovih pravic izvoli: Gospo Vlasto Nussdorfer, univerzitetno diplomirano pravnico, vrhovno državno tožilko na Vrhovnem državnem tožilstvu Republike Slovenije.

Po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin ter na podlagi tretjega odstavka 8. člena Zakona o računskem sodišču (ZRacS-1) (Uradni list RS, št. 11/01, 20/06-ZNOJF-1, 109/12), ki določa, da izmed prijavljenih možnih kandidatov za namestnika predsednika računskega sodišča predsednik republike predlaga Državnemu zboru kandidata za prvega namestnika predsednika računskega sodišča, je predsednik republike danes predlagal Državnemu zboru Republike Slovenije, da za člana računskega sodišča, in sicer za prvega namestnika predsednika računskega sodišča, imenuje: Mag. Jorga Kristijana Petroviča, univerzitetnega diplomiranega ekonomista, magistra znanosti, vrhovnega državnega revizorja na Računskem sodišču Republike Slovenije.