SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na otvoritveni konferenci delovanja Evropskega pravnega inštituta v Sloveniji

Ljubljana, 14. 4. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil otvoritvene konference delovanja Evropskega pravnega inštituta (ELI) v Sloveniji, ki združuje pravne strokovnjake, akademike, znanstvenike, odvetnike in sodnike iz celotne Evrope ter zagotavlja forum za razprave in sodelovanje pravnikov in drugih strokovnjakov z namenom prispevanja k boljši pripravi zakonodaje v Evropi ter krepitvi evropske pravne integracije in oblikovanju aktivnejše evropske pravne skupnosti.

Predsednik republike na otvoritveni konferenci delovanja Evropskega pravnega inštituta v Sloveniji
Foto: Danijel Novakovič


Predsednik republike Borut Pahor je v nagovoru poudaril, da je naša skupna prihodnost povezana s pravnim okvirom, ki je hkrati tudi podlaga za nadaljnji razvoj, zato mora zakonodaja zagotavljati uveljavitev konsistentnih politik in praks na posameznih področjih. Ob tem je predsednik dejal, da moramo priznati, da obstaja tudi korelacija med udeležbo na volitvah in poznavanjem političnih procesov. "Kolikor bolj ljudje poznajo proces odločanja, toliko lažje se odločajo," je poudaril predsednik in dodal, da delno pojasnilo zakaj je volilna udeležba na evropskih volitvah nižja dobimo tudi na tej korelaciji, saj je proces odločanja zelo kompleksen.

V nadaljevanju je predsednik ocenil, da je v interesu Evropske unije, da poenostavi postopke sprejemanja odločitev oz. da te postopke naredi čimbolj transparentne tudi zaradi iskrene želje Evropske unije po večji participaciji ljudi na volitvah. "Ustanovitev hub-a Evropskega pravnega inštituta v Sloveniji naši državi omogoča bistveno več vpliva na oblikovanje konceptov javnih politik v Evropski uniji, po drugi strani pa bo vaše delovanje še dodatno približalo delovanje Evropske unije in njenih institucij državljankam in državljanom Slovenije,« je na konferenci poudaril predsednik republike .

Predsednik je dejal, da je urejanje naše skupne prihodnosti v pomembni meri povezano s pravnim okvirom, ki je podlaga tudi za nadaljnji razvoj. »Kot nekdanji član Evropskega sveta in poslanec Evropskega parlamenta dobro poznam zahtevnost zakonodajnega urejanja na ravni Evropske unije, ki mora zagotavljati uveljavitev konsistentnih politik in praks na posameznih področjih. Zato je delovanje institucije, kot je Evropski pravni inštitut zelo pomembno,« je poudaril predsednik republike.