SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na slovesnosti ob 25. obletnici roda pomorstva in mornariške enote Slovenske vojske

Koper, 30. 1. 2018 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor se je danes v Kopru udeležil slovesnosti ob 25. obletnici roda pomorstva in mornariške enote Slovenske vojske. Predsednik Pahor je imel na prireditvi slavnostni nagovor.

Govor predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrambnih sil je zapisan spodaj. Velja govorjena beseda!

Spoštovani župan,

visoki gostje,

spoštovani predstavniki vseh pomorskih služb,

cenjeni pripadniki 430. mornariškega diviziona,

sprejmite, prosim, moje čestitke ob 25 letnici rodu pomorstva in mornariške enote Slovenske vojske.

Slovenija je pomorska država. Ne moremo si predstavljati naše identitete brez njenega pomorskega dela. Slovenci že stoletja živimo v tem prostoru. Morje je dajalo kruh številnim družinam. Ne glede na državo, kateri je ta prostor takrat pripadal. Ribolov za preživetje, delo na ladjah, bojevanje na morju - vse to je krepilo našo zavest, da moramo svojo prihodnost graditi na morju kot naši identiteti.

V sredini prejšnjega stoletja se je ta identiteta tudi institucionalizirala. Oblikovali smo pomorsko šolstvo. Organizirali smo ladijsko podjetje. Izgradili smo pristanišče. Z lastno državo smo prevzeli usodo in prihodnost naše navezave na morje v svoje roke. Nismo samo srednjeevropska, smo tudi jadranska in mediteranska država.

To zavedanje pa je povezano z zavezo. Zapisano v odločitvi državnega zbora. Kajti v pripravah na osamosvojitev smo (7. marca 1991) sprejeli Resolucijo o pomorski usmeritvi Republike Slovenije. To je zaveza za nadaljnjo krepitev naše pomorske identitete. Resolucija je še vedno v veljavi, ni dopolnjena, v marsičem tudi nerealizirana. V njej povezava z varnostjo in obrambo skorajda ni omenjena. In vendar ni pomorske identitete brez teh komponent.

Vojaško-pomorska zgodovina Slovencev nas uči, da so se naši mornarji bojevali pod beneško, avstrijsko in avstro-ogrsko, italijansko in jugoslovansko zastavo. Eden zadnjih poveljnikov avstro-ogrske mornarice, pa prvi poveljnik mornarice Države SHS, poveljnik partizanske mornarice – vsi so bili slovenskega rodu. Poseben prispevek mornarici so dali tudi številni slovenski podmorničarji.

Prav tako ne smemo mimo junaškega in domoljubnega dejanja našega rojaka Sergeja Mašere v aprilski vojni 1941, kot tudi ne mimo vloge Mornariškega odreda Koper v času narodnoosvobodilnega boja.

Ob letošnjem obeleževanju 50. letnice Teritorialne obrambe pa je potrebno omeniti še delovanje majhne pomorske komponente takratne strukture Teritorialne obrambe.

Sodobna zgodovina našega vojaškega rodu pomorstva se je začela pred 25 leti. Oblikovanje takratnega združenega odreda obalne obrambe, ki je vključeval tudi mornariški odred, je bila tudi dejanska potrditev naše suverenosti na morju. Hkrati se je pričelo tudi usposabljanje prve generacije mornarjev, ki jih danes tu v dvorani tudi prisrčno pozdravljam.

Danes 430. mornariški divizion predstavlja majhno, a profesionalno in dobro usposobljeno strukturo Slovenske vojske. Uveljavljeni ste v mednarodnem okolju, tako z vašim sodelovanjem na vajah v jadranskem in sredozemskem prostoru, kot pri sodelovanju z zavezniškimi mornaricami.

Prav v teh dneh sem dal soglasje za podelitev odlikovanj ene od tujih držav nekaterim pripadnikom mornariškega diviziona. Naj dodam, da v okviru diviziona deluje tudi enota za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev, kar še povečuje zahtevnost delovanja mornariške enote.

Največja prepoznavnost te enote tudi s strani naših državljanov je bilo in je sodelovanje v dveh humanitarnih operacijah – Operacija Naše morje ter Operacija Sophia v Sredozemskem morju.

Rod pomorstva v okviru Slovenske vojske je potrebno razvijati tudi v prihodnje. Zagotoviti je potrebno stalen prihod kvalitetnega kadra in sodobne tehnike, in pričakujem, da v razvojnih načrtih vojske nista postavljeni na stranski tir. Imate tudi eno najlepših lokacij vojašnice v Sloveniji. Na žalost pa je privez za vojaške ladje pod vsemi standardi in daleč od ugleda, ki ga ima enota. Dovolj časa je minilo za iskanje primerne rešitve in upam, da bo odločitev za sodoben privez sprejeta kmalu.

Dovolite, da na tej točki izrečem pohvalo tudi ostalim pomorskim službam, s katerimi mornariški divizion sodeluje. Varnost, gospodarski razvoj, ekološka zaščita in kvaliteta življenja so odvisne od dobrega in koordiniranega delovanja vseh, ki na morju delujete s službi države.

Še enkrat čestitke ob vašem prazniku in mirno morje tudi v prihodnje.

Predsednik republike na slovesnosti ob 25. obletnici roda pomorstva in mornariške enote Slovenske vojske
Foto: Bor Slana/STA