SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike ob 70. obletnici VIZ Frana Milčinskega Smlednik: »Vaše težave naj postanejo vir vaše življenjske moči«

Smlednik, 10. 5. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti v počastitev 70. obletnice delovanja Vzgojno-izobraževalnega zavoda v Smledniku, prvega povojnega vzgojnega zavoda v Sloveniji, ter 150. obletnice rojstva Frana Milčinskega, po katerem zavod nosi ime. Predsednik Pahor je imel slavnostni govor.

Vabilo na današnjo slovesnost so predsedniku republike, častnemu pokrovitelju in slavnostnemu govorniku današnje slovesnosti, poslali Adina, Staš, Jan in Renato, mladostniki, ki prebivajo v zavodu. "Prejel sem pismo, njegova vsebina se me je dotaknila. Želimo si, da bi vsi naši otroci imeli enake možnosti, da izsanjajo svoje sanje. Za odprto in vključujočo družbo je pomembno, da otrokom, kljub njihovim težavam, skupaj omogočimo, da jih prebrodijo. Vaše težave, dragi otroci, naj postanejo vir vaše življenjske moči," je otrokom in mladostnikom zavoda dejal predsednik republike ter dodal, da se bodo ob pomoči učiteljev, vzgojiteljev in staršev dokopali do življenjskih spoznanj in modrosti, ki jih bodo oblikovali v ustvarjalne osebnosti. Tako bodo vsak na svoj način prispevali k miru in blaginji. Besede zahvale je predsednik Pahor namenil tudi gospodu Matjažu Hribarju, ravnatelju zavoda, nekdanjim in sedanjim zaposlenim: »Sedemdeset (70) let truda ni le služba, je poslanstvo, ki ga opravljate s posebno ljubeznijo, brez katere tako drugačnega dela ni mogoče opravljati.« Gospodu Nejcu Smoletu, županu Občine Medvode pa se je zahvalil, da lokalna skupnost tako lepo sprejema drugačnost. Ob tej priložnosti je predsednik Pahor gospodu Hribarju, v luči praznovanja 25. obletnice naše države, poklonil posebno protokolarno darilo, slovensko zastavo, z naslednjo mislijo: "Vam, gospod ravnatelj in vašim sodelavcem, izrekam hvaležnost za vaše delo z željo, da bi to pomembno poslanstvo v prid otrok in mladostnikov, ki si zaslužijo samo in le najboljše, opravljali še naprej tako vestno."

Zavod je zelo povezan z dvema rodbinama. Ena je rodbina Lazarini, katere nepremičnine je zavod veliko let uporabljal, druga pa rodbina Milčinski - s kulturnim programom, skozi katerega so zbrane popeljali otroci in mladostniki, so obeležili tudi 150. obletnico rojstva Frana Milčinskega, začetnika delovanja zavoda in socialnega dela na področju mladinskega prestopništva na Slovenskem.

Predsednik Pahor se je udeležil slovesnosti ob 70. obletnici delovanja Vzgojno-izobraževalnega zavoda v Smledniku ter 150. obletnici rojstva Frana Milčinskega
Foto: Anže Malovrh/STA