SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor v Sofiji ob otvoritvi gospodarskega foruma pobude Tri morja opozoril na pomen investicijskega sklada pobude

Sofija, 8. 7. 2021 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes in jutri udeležuje vrha pobude Tri morja v Bolgariji.

Predsednik Pahor se je danes udeležil otvoritve gospodarskega foruma pobude Tri morja in nastopil na predsedniškem panelu z naslovom: "Pobuda Tri morja: Pot do pametnega razvoja in celostne gospodarske rasti".Predsednik Pahor je v govoru poudaril pomen Investicijskega sklada pobude Tri morja, ki je bil ustanovljen pred dvema letoma, ko je vrh pobude priredila Slovenija. Zdaj je sklad zaživel in naša država je vanj investirala 23 milijonov evrov. Predsednik Pahor je pozval k zagotovitvi finančnih sredstev za zagon in izvedbo projektov ter ocenil, da lahko pozitivni učinki sklada spodbudijo infrastrukturne in druge projekte v regiji, kar bo posledično pozitivno vplivalo na preostali del EU in njeno neposredno sosedstvo.

Predsednik Pahor v Sofiji ob otvoritvi gospodarskega foruma pobude Tri morja opozoril na pomen investicijskega sklada pobude
Foto: Daniel Novakovič/STA

Besedilo nagovora predsednika republike v slovenskem jeziku:

Spoštovani predsednik Radev,

ekscelence, spoštovani gostje,

v veselje mi je sodelovati na poslovnem forumu pobude Tri morja.

Odločno podpiram proaktivni pristop pobude Tri morja pri organiziranju poslovnega foruma vzporedno s predsedniškim vrhom.

Glavna naloga pobude Tri morja in z njo povezanega poslovnega foruma je zapolniti vrzel v naložbah v infrastrukturo.

Obseg potrebnih naložb je jasen. Zdaj moramo zagotoviti še finančni sveženj.

S sredstvi investicijskega sklada pobude Tri morja, v katerega se je moja vlada odločila prispevati 23 milijonov EUR, bo podprtih veliko naložbenih projektov.

Pred nami sta dve nalogi: zagotoviti moramo dodatna finančna sredstva za izvedbo projektov in rešiti nekatera pravna vprašanja.

Poleg držav članic, ki sodelujejo v pobudi, je treba v sklad pritegniti institucionalne in zasebne finančne vlagatelje ter dokazati, da so projekti tržno zanimivi.

Menimo, da je treba pridobiti pravno mnenje glede nekaterih vprašanj v zvezi s skladom, in sicer med drugim o vrsti financiranja (se omenja morebitna državna pomoč) in morebitno spornih naložbah v vire energije, ki temeljijo na ogljiku. Poleg tega obstaja nova uredba EU o razkritju trajnostnega financiranja.

Ta vprašanja je treba hitro rešiti, da bo sklad pobude Tri morja lahko začel delovati.

Trdno sem prepričan, da lahko pozitivni učinki sklada spodbudijo infrastrukturne in druge projekte v regiji. To pa bo pozitivno vplivalo na preostalo EU in njeno neposredno sosedstvo.

Gospe in gospodje,

poslovni forum je namenjen oblikovanju poslovnih partnerstev in iskanju morebitnih naložbenih priložnosti. Namenjen je tudi poslušanju glasu zasebnega sektorja v zvezi s tem, kako razvrstiti prednostne naloge.

Vsem udeležencem želim uspešno delo. Hvala.

Predsednik Pahor v Sofiji ob otvoritvi gospodarskega foruma pobude Tri morja opozoril na pomen investicijskega sklada pobude
Foto: Daniel Novakovič/STA