SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Trilateralno srečanje predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške letos na Brionih

Brioni, Hrvaška, 3. 6. 2022 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v petek, 3. junija 2022, udeležil rednega, vsakoletnega srečanja predsednikov Avstrije, Hrvaške in Slovenije, ki bo na Brionih na Hrvaškem. Na povabilo predsednika Republike Hrvaške Zorana Milanovića se bodo na Brionih sestali predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik Republike Avstrije Alexander van der Bellen in gostitelj, predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović.

Namen tristranskih srečanj med Republiko Slovenijo, Republiko Avstrijo in Republiko Hrvaško na najvišji ravni je krepitev odnosov in sodelovanja v ožjem regionalnem formatu. Predsedniki držav na njih obravnavajo teme v regionalnem, evropskem in širšem mednarodnem kontekstu. Osrednja tema tokratnega trilateralnega srečanja bodo aktualna evropska vprašanja ter izmenjava stališč o vojni v Ukrajini, enotnem odzivu EU na rusko agresijo ter posledicah sankcij za evro-atlantski prostor.

Predsedniki bodo spregovorili tudi o učinkih teh razmer na regijo Zahodnega Balkana ter kredibilnost širitvenega procesa EU. Predsedniki Pahor, Van der Bellen in Milanović bodo posebno mesto namenili krepitvi prijateljskih odnosov med sosednjimi državami, posvetili pa se bodo tudi razmeram v regiji Jugovzhodne Evrope. V tem okviru bodo razpravljali o nadaljevanju evropske perspektive držav Zahodnega Balkana.


Mediji boste za spremljanje srečanja potrebovali akreditacije. Za akreditacije se morate predstavniki medijev prijaviti do torka, 31. maja 2022, do polnoči!


Navodila organizatorjev za pridobitev akreditacije in druge podrobnosti vam posredujemo v priponki.