SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor in italijanski predsednik Mattarella bosta skupaj obiskala Novo Gorico in Gorico

Rim, 14. 4. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes na povabilo predsednika Italijanske republike Sergia Mattarelle mudi v Rimu. Srečanje predsednikov Pahorja in Mattarelle je nadaljevanje rednega dialoga, ki ga predsednika sosednjih in prijateljskih držav vzdržujeta tudi v času epidemije. Predsednik Pahor je bil prvi gost predsednika Mattarelle v tem letu.

V skupni izjavi za medije sta predsednika Pahor in Mattarella naznanila, da želita jeseni skupaj obiskati Novo Gorico in Gorico, ki kot “dve Gorici in eno mesto” prinašata čudovito, brezmejno zgodbo Evropske prestolnice kulture 2025. Potrdila sta skupno pokroviteljstvo nad projektom, saj menita, da daleč presega regionalne okvire, je evropski v samem bistvu in ga velja upoštevati kot model sožitja in sodelovanja.

Predsednik Pahor in italijanski predsednik Mattarella bosta skupaj obiskala Novo Gorico in Gorico
Foto: Quirinale

V izjavi za slovenske medije je predsednik Pahor srečanje ocenil kot zelo koristno: “Sprejela sva odločitve, ki bodo pozitivno vplivale na odnose med Italijo in Slovenijo,” je dejal predsednik Pahor. S predsednikom Mattarello sta se zavzela, da se proces vračanja Narodnega doma slovenski narodni skupnosti zaključi čim prej, po možnosti do konca julija, kar bi bilo leto dni po sklenitvi dogovora 13. julija 2020 ob obeležitvi stoletnice požiga Narodnega doma s strani italijanskih fašistov.

Predsednik Pahor in italijanski predsednik Mattarella bosta skupaj obiskala Novo Gorico in Gorico
Foto: Quirinale

Predsednika sta se posvetila tudi vprašanju političnega zastopstva slovenske narodne skupnosti v italijanskem parlamentu po tem, ko je bila sprejeta odločitev o znatnem zmanjšanju števila poslancev in senatorjev.

Po besedah predsednika Pahorja je predsednik Mattarella izrazil pripravljenost, da skrbno spremlja razpravo, da bi slovensko zastopstvo ostalo v italijanskem parlamentu.

Predsednika Pahor in Mattarella sta se pogovarjala tudi o izzivih, s katerimi se sooča Evropska unija, in se zavzela za premagovanje razlik in ne njihovo poglabljanje.

Včeraj je predsednik republike obiskal Italijansko društvo za mednarodne organizacije (SIOI) in se srečal s Francom Frattinijem, predsednikom društva, sicer nekdanjim podpredsednikom Evropske komisije in nekdanjim italijanskim zunanjim ministrom. Pogovarjala sta se o aktualnih temah mednarodnih odnosov, s poudarkom na dogajanjih v Sredozemlju, evropski perspektivi Zahodnega Balkana in odnosih Evropske unije z zunanjimi partnerji. Izmenjala sta ocene o spopadanju z epidemijo Covid-19, tako na državni ravni kot na ravni Evropske unije.

Ob priložnosti obiska v Rimu je imel predsednik Pahor tudi pogovore s predstavniki italijanskih medijev.

Predsednik Paho je obiskal Italijansko društvo za mednarodne organizacije (SIOI) in se srečal s Francom Frattinijem, predsednikom društva
Foto: UPRS