SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike ob 31. obletnici akcije Sever sprejel predstavnike Zveze policijskih veteranskih društev Sever

Ljubljana, 1. 12. 2020 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predstavnike Zveze policijskih veteranskih društev Sever. Pogovora so se udeležili dr. Tomaž Čas, predsednik, Bojan Lunežnik, podpredsednik, Angel Vidmar, podpredsednik, Alojzij Klančišar, podpredsednik, in Anton Pozvek, generalni sekretar.

Predsednik republike ob 31. obletnici akcije Sever sprejel predstavnike Zveze policijskih veteranskih društev Sever
Foto: Daniel Novakovič / STA

Ob obletnici je predsednik republike z video sporočilom nagovoril članice in člane Zveze policijskih veteranskih društev Sever.

Besedilo nagovora predsednika republike je objavljeno v nadaljevanju. Velja govorjena beseda!

»Spoštovane članice in člani Zveze policijskih veteranskih društev Sever,

na današnji dan se spominjamo pomembnega dogodka, ko ste tedanji pripadniki slovenskih organov za notranje zadeve zavarovali demokratične procese v slovenski družbi. S tem ste omogočili, da so se ti v naslednjem obdobju intenzivno nadaljevali in razvijali, vključno s procesom osamosvojitve.

S sprejetimi odločitvami in odločnim ukrepanjem je Slovenija že tedaj izkazala številne elemente neodvisnosti in suverenosti v relaciji do zveznih oblasti. V tistih dinamičnih in nepredvidljivih časih je bilo potrebno veliko modrosti in tudi veliko poguma. Za takratno držo in izvedbo akcije ter kasnejše izjemno pomembno vlogo v procesu osamosvajanja, obrambe suverenosti in neodvisnosti vam tudi tokrat izrekam iskreno zahvalo, priznanje in veliko spoštovanje.

Ob tem se moramo spomniti vsakega posameznika, ki je kot aktivni ali rezervni pripadnik organov za notranje zadeve ali kot prostovoljec, ki je sodeloval z vami, bistveno prispeval k uspehu akcije in pri kasnejši obrambi samostojne in suverene Slovenije.

Akcija Sever sicer ne sodi med tiste dogodke, ki so neposredno ustvarjali neodvisno in samostojno slovensko državo, zagotovo pa med tiste pomembne mejnike, ki so posredno ustvarjali možnosti, da je bilo do lastne države mogoče priti. V tem smislu si zasluži opazno mesto v našem kolektivnem zgodovinskem spominu.

Spoštovane veteranke in veterani, vaše vztrajno zavzemanje za uresničevanje vrednot, na katerih so temeljili demokratični procesi in osamosvojitev Slovenije, je neprecenljivo. In eni ključnih vrednot sta mir in varnost, ki nista samoumevni. Za njih si je potrebno prizadevati vsak dan. Vi to veste najbolje. Pri uresničevanju vašega plemenitega poslanstva in uresničevanju zastavljenih ciljev, vam želim tudi v prihodnje veliko uspehov. Srečno.«