SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Poslanica predsednika republike ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami

Ljubljana, 25. 11. 2020 | sporočila za javnost, govori

Poslanica predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami.


"Vsako nasilje je nesprejemljivo. Danes obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Gre za na žalost še prepogosto obliko nasilja, katerega neposredne ali posredne žrtve so zagotovo tudi otroci.

Huda kriza, ki nas je letos doletela po pojavu nevidnega virusa covid-19, je stanje za štirimi stenami naših domov le še poslabšala.

Preizkušnje za mnoge družine, ki se soočajo z boleznijo, izgubo službe in povsem nepredvidljivim jutrišnjim dnem, poglabljajo konflikte. Ti pa se prepogosto odražajo v psihičnem ali celo fizičnem nasilju vseh vrst.

Za mnoge izvemo, ko je za nekoga že prepozno.

Zato je zelo pomembno da vsi, ki zaznate nasilje, o njem spregovorite.

Državni organi, pa tudi številne nevladne organizacije, so tu, da pomagajo. Pokličite, poiščite pomoč.

Postanimo družba z ničelno toleranco do nasilja, ki je sposobna tudi v kriznih razmerah preprečevati nasilje, če do njega pride, pa poskrbeti za njegove žrtve in učinkovito preganjati storilce.

Naj bo tokratni mednarodni dan še posebej zaznamovan z geslom, da je treba prepoznati prav vse oblike nasilja, tudi verbalno in psihično, saj si njegovi storilci z njim zgolj utirajo pot do šibkejših, si jih podrejajo in s tem zapirajo v krog, iz katerega še zlasti v kriznih časih ni lahko najti izhoda.

Molk o nasilju ni in ne more biti zlato. Vsak od nas lahko v tem boju naredi vsaj majhen korak, ki bo pomemben za resno in nedvoumno sporočilo o nesprejemljivosti nasilja in tako ta mednarodni dan ne bo zgolj eden v nizu mnogih."