SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Na javni poziv predsednika republike za mesto viceguvernerja, člana Sveta Banke Slovenije prispeli štirje (4) predlogi kandidatur

Ljubljana, 9. 5. 2022 | sporočila za javnost

V petek, 6. maja 2022, se je iztekel rok za zbiranje predlogov možnih kandidatk in kandidatov za viceguvernerja, člana Sveta Banke Slovenije.

Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je guverner Banke Slovenije mag. Boštjan Vasle pisno obvestil, da 5. aprila 2022 izteče mandat viceguvernerju dr. Primožu Dolencu.

V predvidenem roku so prispeli štirje (4) predlogi kandidatur. Po abecednem vrstnem redu so:

- dr. Primož Dolenc,
- Miha Mihič,
- Matjaž Noč,
- mag. Sibil Svilan.

Predsednik republike bo prejete kandidature preučil in po oblikovanju poslanskih skupin v državnem zboru opravil tudi posvetovanja z vodji poslanskih skupin. Pri tem se bo potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki izpolnjuje strokovne kriterije za opravljanje navedene funkcije. Kandidata za viceguvernerja, člana Sveta Banke Slovenije bo predlagal v roku, ki bo omogočil, da bo o kandidatu državni zbor v novi sestavi glasoval čimprej.

Po posredovanju predloga kandidature državnemu zboru v imenovanje je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata.

Državni zbor o kandidatu glasuje najkasneje v 30-ih dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev.