SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Pojasnilo urada predsednika glede udeležbe predsednika republike na slovesnostih v Kočevju in Kočevski Reki

Ljubljana, 20. 1. 2015 | pojasnila in popravki

Letos bomo praznovali petindvajsete obletnice prelomnih dogodkov, ki so omogočili izvedbo prvih demokratičnih volitev in osamosvojitev Slovenije. V tem smislu si dolžno pozornost zasluži tudi 25. obletnica postroja zaščitne enote Teritorialne obrambe v Kočevski Reki, 17. decembra 1990.

Predsednik republike Borut Pahor je prepričan, da se moramo potruditi slovesnosti ob teh obletnicah pripravljati v duhu enotnosti, s katero smo Slovenci dosegli ustanovitev lastne države.

Ker sta lani dve veteranski organizaciji pripravili ločeni obeležitvi prvega postroja slovenske vojske, je predsednik republike sklenil, da na delovni sestanek pred tem povabi visoka predstavnika obeh organizacij in se z njima pogovori o pripravi skupne obeležitve 25. jubileja tega pomembnega dogodka v letu 2015. Sogovorniki so se dogovorili o izvedbi skupne svečanosti, na kateri bo predsednik republike pregledal in se poklonil postroju enot Slovenske vojske. V luči tega dogovora se je predsednik republike lani udeležil obeh ločenih obeležitev, v Kočevju in v Kočevski Reki.

Predsednik republike je ob svoji udeležbi na obeh prireditvah pričakoval, da utegne njegovo ravnanje naleteti na različne odzive. V tem smislu sprejema kritične komentarje; netočne navedbe, da se je poklonil domnevni paravojaški strukturi, pa odločno zavrača.

Predsednik republike Borut Pahor se zaveda, da do sodelovanja in enotnosti ne vodi nobena kraljevska pot. Zanju si je potrebno strpno, potrpežljivo in dosledno prizadevati. Javnost zato prosi, da kljub kritičnim mnenjem skuša tako razumeti njegova ravnanja, in se ji za to iskreno zahvaljuje.