SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike je otvoril simulacijo konference Organizacije združenih narodov "Model United Nations"

Kranj, 14. 1. 2022 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes otvoril simulacijo konference Organizacije združenih narodov "Model United Nations", ki jo letos pripravljajo dijaki Gimnazije Kranj. Mednarodni projekt Model United Nations je simulacija konference Organizacije združenih narodov, na kateri dijaki pridobivajo znanja iz diplomacije, mednarodnih odnosov in delovanja organizacije.

Predsednik republike je zbrane nagovoril.

Predsednik republike bo jutri otvoril simulacijo konference Organizacije združenih narodov "Model United Nations"
Foto: Daniel Novakovič/STA


Besedilo nagovora predsednika republike (Velja govorjena beseda!):

"Spoštovane gospe in gospodje,

zelo sem vesel in počaščen, da vas lahko nagovorim.

Želim vas pozvati k svobodnemu izražanju vaših stališč, naj bodo še tako drugačna in različna.

Želim vas pozvati k strpni in spoštljivi obravnavi stališč, ki so drugačna od vašega.

In naposled vas želim pozvati k strpnemu dialogu in oblikovanju skupnih stališč v korist vseh.

Spoštovane gospe in gospodje,

živimo v času, ki ne slavi visoke kulture dialoga. Živimo v času, ki zavoljo tega premore premalo sodelovanja. Brez dialoga in sodelovanja pa skupnosti grozi razhajanje in nemara celo razkol.

Nič od tega ni potrebno ali nujno. Celo največje razlike med nami lahko v dialogu in sodelovanju presežemo in skupnost okrepimo. V teh domačih in mednarodnih razmerah štejem to za eno najpomembnejših vrednot.

Če obstaja močna volja ni nepremostljivih razlik. Kolikor so sem in tja stališča nepomirljiva je mogoče to spoštljivo tolerirati, ne pa razpihovati. Truditi se moramo, da kot skupnost gradimo na tistih vrednotah in ciljih, ki nas povezujejo.

Jutri, 15. januarja bo Slovenija praznovala 30. obletnico priznanja držav Evropske skupnosti in drugih evropskih držav. Do državne samostojnosti in diplomatskega priznanja, smo prišli z doslednim spoštovanjem vladavine prava. Svoje mesto in ugled v mednarodni skupnosti smo dosegli z doslednim spoštovanjem načela mirnega reševanja sporov.

To so veliki dosežki. Dosegli smo jih skupaj, neglede na vse razlike med nami. Verjeli smo v dialog in sodelovanje. Tako smo tudi lahko oblikovali skupno vizijo in potrebno enotnost.

Danes visoko kulturo dialoga in sodelovanja potrebujemo za nove načrte glede naše prihodnosti. Dialog je bistvo demokratičnega življenja. Zato je zdaj, v teh zahtevnih razmerah, odločilnega pomena za našo varno in mirno prihodnost, ter blaginjo naših ljudi.

Hvala za vašo pozornost."