SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor: "V vas vidim optimizem, energijo in prepričanje, da je vse mogoče"

Ljubljana, 7. 4. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil zasedanja 24. Nacionalnega otroškega parlamenta, ki poteka na temo "Razmere v družbi". V projektu Nacionalnega otroškega parlamenta, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije, sodelujejo otroci iz celotne Slovenije, ki so pred tem o temi že razpravljali v otroških parlamentih na razredni, šolski, mestni, občinski in regijski ravni.

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil zasedanja 24. Nacionalnega otroškega parlamenta, ki je potekal na temo "Razmere v družbi"
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednik republike je v nagovoru spomnil na obdobje, ko je Slovenija sanjala o samostojni državi. "Takrat smo sanjali demokratično družbo, v kateri bodo nagrajeni tisti, ki zmorejo več. Solidarno družbo, v kateri bomo pomagali tistim, ki ne zmorejo, a ne po lastni krivdi ter dostojno in odprto družbo, v kateri si bo lahko vsak ustvaril družino po svoji presoji," je dejal predsednik Pahor in opozoril, da danes z razmerami v družbi nismo zadovoljni, saj je čutiti razočaranje nad pričakovanji, ki smo jih gojili v času ustvarjanja samostojne države. A kljub temu, tako predsednik, mladi danes živijo v svetu, kjer je potrebno biti drzen, tekmovalen in odličen, a ne na račun manj uspešnih.

"Skupaj morate naprej, saj bomo le tako ostali povezani kot močna in napredna skupnost. Za majhen narod, kot je slovenski, je socialno vprašanje hkrati nacionalno vprašanje," je opozoril. "Če ne bomo socialno povezani, nas bodo lažje razgradili tudi nacionalno," je dejal predsednik republike.

Predsednik republike Borut Pahor se v okviru projekta Slovenija 2030 z mladimi pogovarja o prihodnosti in izzivih, s katerimi se soočajo. "Opažam, to mi daje navdih, da mladi niste obremenjeni z bremeni preteklosti, ki bi vam zavirala pogled na prihodnost. Odraščate v času krize in brez iluzije, da bo vse dobro. Vi ste tisti, ki boste kreirali rešitve. Vidim moralni kapital, optimizem in prepričanje, da ste kos obstoječim razmeram in da je vse mogoče. To je zmagovalna miselnost vaše generacije," je nagovor mladim parlamentarcem zaključil predsednik republike.