SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor danes podpisal ukaze o odlikovanjih Republike Slovenije - zlati red za zasluge bodo prejeli Tadej Pogačar, Primož Roglič in Janja Garnbret

Ljubljana, 29. 6. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes podpisal ukaze o odlikovanjih Republike Slovenije.

Predsednik republike je z zlatim redom za zasluge odlikoval kolesarja Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča ter plezalko Janjo Garnbret za njihove izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih ljudem.

Predsednik republike je s srebrnim redom za zasluge odlikoval pisatelja Zorka Simčiča in društvo Zedinjena Slovenija, krovno društvo Slovencev v Argentini. Pisatelj Zorko Simčič bo oblikovanje prejel za dragocen literarni opus, ki ga je po večini ustvaril med slovenskimi izseljenci v Argentini, društvo Zedinjena Slovenija pa za pomembno vlogo pri slovenskem osamosvajanju in mednarodnem priznanju Republike Slovenije ter za 70 let dragocenega ohranjanja slovenstva med Slovenci v Argentini.

Predsednik republike je z redom za zasluge za neprecenljiv kiparski opus odlikoval Mirsada Begića, za pomemben prispevek k razvoju slovenske kardiologije in izboljšanju zdravja številnih srčnih bolnikov v Sloveniji pa Ninoslava Radovanovića.

Medalje za zasluge bodo prejeli Stanislava Gregorič za pomemben glas o domovini, ki ga je dala Slovencem v Avstraliji; Franc Mihelič za dolgoletno ustvarjalno in poustvarjalno delo na področju narodnozabavne glasbe ter inovacije pri igranju diatonične harmonike; ter Peter Florjančič za navdihujočo življenjsko zgodbo in izumiteljske dosežke v svetovnem merilu.

Predsednik Republike Slovenije bo v ponedeljek, 5. julija 2021, v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja društvu Zedinjena Slovenija, Ninoslavu Radovanoviću in Petru Florjančiču. V imenu slednjega bo odlikovanje prevzela njegova hči, Marion Florjančič.