SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike: "Če hočemo imeti kakovosten in dostopen zdravstveni sistem, mora biti konkurenčen"

Ljubljana, 12. 2. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes v Ljubljani udeležil konference, na kateri je bila predstavljena Strategija zdravniških organizacij za izhod slovenskega zdravstva iz kriznih razmer, ki so jo pripravili Zdravniška zbornica Slovenije, FIDES - Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, SZZZZS - Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije in Slovensko zdravniško društvo.

Po predstavitvenih nagovorih o vsebini Strateške usmeritve slovenskega zdravstva, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor zbrane nagovoril. Dejal je, da podpira napore pripravljalcev dokumenta in je naklonjen temu, da čimprej pride do dogovora o zdravstveni reformi. Ob tem je dodal, da razume današnjo konferenco kot poziv politiki, da stori korak naprej v dogovoru glede potrebnosti zdravstvene reforme in spomnil jna sestanek predsednic in predsednikov parlamentarnih strank, ki ga je sklical decembra lani in na katerem je bil eden od ciljev, ugotoviti politično voljo za skupno delo pri projektu modernizacije Slovenije v naslednjih letih - prav v tem tednu je začel ponovne bilateralne pogovore, tudi glede vprašanja zdravstvene reforme, najprej s predsednico vlade in predsednico največje politične skupine v parlamentu, končati pa jih namerava konec tega tedna s predsednikom največje opozicijske stranke.

Po predsednikovem mnenju se približujemo dogovoru, da dobi zdravstvena reforma status strateškega nacionalnega projekta, kar pomeni, da bi se vse parlamentarne stranke v Sloveniji dogovorile, da po svojih najboljših močeh poskušajo pripeljati projekt do srečnega konca. Ob tem je predsednik poudaril, da je imelo v Sloveniji v preteklosti status strateškega nacionalnega projekta že nekaj izbranih področij, ki jih je slovenska politika - ko so se odločili, da gre za skupne in pomembne projekte - uspešno pripeljala do konca.

Predsednik republike je izrazil mnenje, da je fleksibilizacija kot smer zdravstvene reforme pravilna izbira, in dodal, da v kolikor želimo "imeti Slovenci kakovosten in dostopen zdravstveni sistem, mora biti konkurenčen«.

Predsednik je ob koncu zagotovil, da se bo po svojih najboljših močeh trudil, da reforma zdravstvenega sistema postane prednostna in prvenstvena naloga slovenske politike in ob tem izrazil upanje, da bo dogovor med političnimi strankami sprejet še spomladi.

"V času miru je znotraj socialne varnosti zdravje najpomembnejše,« je ob koncu še dejal predsednik Pahor in se prisotnim zahvalil za povabilo na konferenco.

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil strateške konference, na kateri je bila predstavljena Strategija zdravniških organizacij
Foto: Daniel Novakovič/STA