SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik svečano odprl tehnološki park Hidria in pozval k strpnosti

Koper, 11. 2. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil otvoritve novega Tehnološkega parka Hidria Koper. Predsednik republike je Tehnološki park simbolično otvoril in imel tudi slavnostni nagovor. Izrazil je veliko veselje, da je lahko navzoč pri tako pomembnem dogodku in družbo Hidria postavil za "zgled, vzor in navdih".
Predsednik svečano odprl  tehnološki park Hidria in pozval k strpnosti

Kot je poudaril, so v Hidrii v časih, ki tudi v poslovnem svetu niso najboljši, "dokazali da se da s pogumom, s poslovno vizijo, z odgovornim obnašanjem do zaposlenih in do okolja stremeti k zvezdam".

Hidria se je na področjih zelene mobilnosti in trajnostnega ugodja bivanja v stavbah prebila med vodilne svetovne igralce. Zlati avtomobilski oddelek se je razvil v enega vodilnih evropskih proizvajalcev na področju ključnih delov volanskih sistemov. Vsako šesto novo proizvedeno vozilo v Evropi vsebuje dele, ki jih proizvajajo v Kopru.

Hidriin cilj je, da bi koprski center postavili na zemljevid Evrope kot enega izmed ključnih dobaviteljev inovativnih rešitev. Kot je še dejal predsednik republike v otvoritvenem nagovoru, Hidria velik del svojega dobička namenja raziskavam in razvoju ter skrbi za zaposlene in za okolje. "V tem smislu lahko govorimo o tej korporaciji v superlativih," je dodal predsednik republike Borut Pahor in zaželel novem tehnološkemu parku veliko uspehov.

Predsednik republike Borut Pahor je ob odprtju Tehnološkega parka Hidria v Kopru opozoril tudi na nestrpnost, ki smo ji bili priče v zadnjih tednih, ter pozval k razumu, strpnosti in vzdržanju od vsakega ravnanja ali besede, ki bi jo lahko drugi razumeli kot žaljivo. Vsak, ki javno nastopi, mora razmišljati tudi o posledicah svojih izjav ali ravnanj, je dodal.

Predsednik je spomnil, da je že v preteklosti posvaril pred možnostjo pojava nestrpnosti v politični govorici in možnostjo, da ta nestrpnost preraste v sovražni govor. "Tudi temu smo bili že priče v ravnanjih in izjavah v zadnjih tednih," je ocenil.

Do zdaj je kljub krizi obstajala elementarna politična strpnost, ki je omogočala dosegati rezultate, kakršno je današnje odprtje tehnološkega parka, je poudaril predsednik republike, ki je hkrati posvaril, "če pa bomo zdaj, v času krize, deležni še poglobljenega nezaupanja, poglobljene nestrpnosti, sovražnega govora, mestoma morda v prihodnje tudi sporadičnega nasilja, tudi taki otvoritveni dogodki ne bodo več mogoči".

Zato je predsednik republike pozval vse k razumu, strpnosti in vzdržanju od besed in ravnanj, ki bi bile lahko razumljene kot žaljive: "Obnašajmo se v teh časih tako, da rečemo in storimo samo tisto, kar bi želeli od drugega slišati ali pri drugem videti, da bi storil, kar je dobro za nas." Predsednik je dodal, da zdaj ni čas za poglabljanje medsebojnih razlik, ki so v demokratični družbi "legitimne in jih je treba spoštovati in negovati".

Predsednik republike Borut Pahor je opozoril tudi na četrtkov sestanek s predsedniki parlamentarnih strank, ki ga "navdaja z nekim previdnim optimizmom". Poudaril je, da bo v okviru svojih pristojnosti "storil vse, kar je mogoče, da gre Slovenija skozi ta čas povečane politične negotovosti vendarle s političnim dogovorom o tistih nujnih ukrepih države, ki bodo zagotavljali elementarno stabilnost".

Na koncu je predsednik napovedal tudi sestanek s predstavniki Sazuja, ki bo v petek, ter izrazil željo po začetku procesa, ko bodo "skupaj z vsemi intelektualnimi močmi v tej državi" poskušali "poiskati neko vizijo slovenske države" v prihodnje.
Predsednik svečano odprl  tehnološki park Hidria in pozval k strpnosti