SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike vročil "Jabolko navdiha" štirim hrabrim prvakom srebrne generacije: "Kdor reši eno življenje, reši cel svet"

Ljubljana, 12. 10. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači vročil posebno priznanje, "Jabolko navdiha", Francu Pergarju, Nadi Herga, Darinki Rakovec in Stanki Premuš, pogumnim prvakom srebrne generacije, katerih hrabro in požrtvovalno ravnanje je rešilo človeško življenje."Kdor reši eno življenje, reši cel svet," je zbrane nagovoril predsednik republike in dejal, da je za izjemno dejanje, kot je ohranitev življenja človeka v nezgodi, potrebno veliko poguma, znanja in srčnosti, zato si prejemniki priznanja zaslužijo naše občudovanje in spoštovanje. V imenu prejemnikov priznanja je o dejanju spregovorila gospa Stanka Premuš, ki se je predsedniku republike zahvalila za podeljeno "Jabolko navdiha". "Nismo več rosno mladi, vendar lahko s pogumom in izkušnjami, ki jih premore naša generacija, tudi dedki in babice naredimo nekaj lepega za sočloveka, saj se zavedamo, da skupaj zmoremo skoraj vse," je nagovorila obiskovalce slovesnosti v Predsedniški palači in razkrila, da prejemnike osrečuje občutek, da so s svojim ravnanjem pomagali ohraniti življenje. "Verjamemo, da bi tudi kdo drug pomagal nam, če bi se znašli v podobni situaciji," je besede zahvale sklenila gospa Premuš. Slovesno vročitev je z iskreno zahvalo sklenila gospa Ludovika Kvas, rekoč: "Iz vsega srca hvala, da ste mi rešili življenje." Predsedniku republike pa se je zahvalila, da je prepoznal njihovo srčnost in njihov pogum počastil z "Jabolkom navdiha".

"Jabolko navdiha" je priznanje, ki ga predsednik Pahor v znamenje občudovanja in hvaležnosti podeli izjemnim posameznikom in posameznicam, ki s svojimi dejanji in delovanjem navdihujejo druge.

Predsednik republike vročil »Jabolko navdiha« Francu Pergarju, Nadi Herga, Darinki Rakovec in Stanki Premuš
Foto: Daniel Novakovič/STA

Utemeljitev:

Franc Pergar, Nada Herga, Darinka Rakovec in Stanka Premuš


14. junij 2017 se je sprva zdel povsem običajen poletni dan in Ludovika Kvas, ki je skupaj z drugimi članicami in člani Društva upokojencev Ormož letovala na Dolgem otoku na Hrvaškem, je šla plavat. Sicer dobri plavalki so približno dvajset metrov od obale pojenjale moči in čeprav je poskusila priplavati do obale, se je začela utapljati.


Njeno stisko je z obale opazil Franc Pergar, ki je kljub slabšemu znanju plavanja brez oklevanja skočil v vodo in odplaval do utapljajoče se in že nezavestne Ludovike Kvas. Ko je Franc Pergar s ponesrečenko dosegel obalo, sta mu na pomoč priskočili Nada Herga in Darinka Rakovec. Kot upokojeni medicinski sestri sta vedeli, da je hitra in pravilna prva pomoč odločilnega pomena, saj je bila Ludovika Kvas v globoki nezavesti. Darinka Rakovec je takoj preverila njene življenjske znake. Ugotovila je, da dihanja in srčnega utripa ni mogoče zaznati, zato jo je takoj začela oživljati. Po nekaj negotovih in dolgih minutah jim je s skupnimi močmi uspelo – Ludovika Kvas se je ovedla in, ker je bila v šoku, je na pomoč priskočila Stanka Premuš, ki jo je s pomirjujočimi besedami umirila in spodbudila k nadzorovanemu in globokemu dihanju do prihoda reševalne ekipe.


Srebrna generacija s svojimi bogatimi življenjskimi izkušnjami na mlajše rodove prenaša modrosti iz šole življenja in je zaklad naše družbe. Njeni prvaki – štirje pogumni upokojenci iz Ormoža – so s hrabrim in požrtvovalnim ravnanjem rešili življenje, a storili so še več. Vsem nam, svoji generaciji in tudi vsem mlajšim, so dali močno sporočilo navdiha. V odločilnem trenutku so se soočili z lastnimi strahovi, jih nesebično presegli in delovali enotno, da bi ohranili najdragocenejše – življenje sočloveka. Čeprav se je 14. junij 2017 sprva zdel običajen dan, ga je zaznamovalo izjemno dejanje običajnih ljudi. Njihovo osebno zmagoslavje nad lastnimi individualnimi strahovi pomeni zmagoslavje življenja in utrjuje posebno, dragoceno mesto srebrne generacije v družbi, saj mlajšim rodovom sporoča, da nikoli ni prepozno za medsebojno pomoč, sočutje in pogum.


Junaštvo Franca Pergarja, Nade Herga, Darinke Rakovec in Stanke Premuš pri reševanju življenja Ludovike Kvas nas spodbuja in navdihuje, da skupaj zmoremo največ.