SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na slavnostnem odprtju festivala Europa Cantat 2021

Ljubljana, 17. 7. 2021 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slavnostnega odprtja največjega mednarodnega zborovskega festivala v Evropi - Europa Cantat 2021. Predsednik republike je bil na prireditvi slavnostni govornik.

Festival Europa Cantat 2021 poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike.


V nadaljevanju vam posredujemo nagovor predsednika republike. Velja govorjena beseda!

"Spoštovani Carlo Pavese, predsednik Evropske zborovske zveze,

Spoštovani Vasko Simoniti, minister za kulturo Republike Slovenije,

Spoštovana Metka Šošterič, v.d. direktorice Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti,

Spoštovane pevke, spoštovani pevci,

drage ljubiteljice in ljubitelji zborovske glasbe.

Z velikim veseljem in ponosom vas pozdravljam v Ljubljani, v Sloveniji.

Glasba in petje, še posebej zborovsko petje, ljudi povezujeta in združujeta. Z njima slavimo, se radostimo in žalujemo, z njima doživljamo najbolj prelomne trenutke naših življenj. Glasba nam je pomagala tudi skozi najbolj zahtevno obdobje modernega časa. S petjem smo se zahvalili zdravstvenim delavcem, z oken in balkonov je odmevala pesem. Bili smo združeni, čeprav narazen. S petjem in igranjem na instrumente smo komunicirali med seboj na daljavo.

Slovenci smo eden redkih narodov, morda edini na svetu, ki slavi kulturni praznik z državnim praznikom. Kultura je temelj, iz katerega naša skupnost izvira. Razumemo jo kot najpomembnejši gradnik naše istovetnosti in državnosti.

Ponašamo se z bogato tradicijo zborovskega petja. Vesel sem, da je organizatorjem vsem težavam navkljub  uspelo prirediti festival, na katerem bomo lahko mednarodni javnosti predstavili slovensko glasbo. Festival prepoznavam kot pomemben del promocije naše države v svetu. S ponosom sem častni pokrovitelj največjega mednarodnega zborovskega festivala v Evropi.

Festival Europa Cantat prihaja v Slovenijo v izrazito simbolnem času. Naša država letos praznuje 30 let samostojnosti, nedavno smo prevzeli predsedovanje Svetu EU. Tako slovenska samostojnost kot evropska skupnost v sebi nosita najžlahtnejše sporočilo o sodelovanju, spoštovanju, prijateljstvu in sožitju. Na teh temeljih je nastal festival, ko so se po drugi svetovni vojni združili in povezali glasbeniki različnih narodnosti. Z njim danes mlade motivirate za prijateljsko sodelovanje prek kulture in pevskega udejstvovanja. Glasba najlepše zazveni ravno z ubranostjo in s skupno uglašenostjo.

»Kdor poje, zlo ne misli«, pravi star pregovor. Hvala Evropski zborovski zvezi, da je to prepoznala in hvala Javnemu skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, da ste vztrajali in verjeli. Zaradi vaše predanosti bo Ljubljana in Slovenija dihala z glasbo.

V prihodnjem tednu vsem pevkam in pevcem želim doživete in ustvarjalne dni, predvsem pa čas,  prežet z glasbo in novimi prijateljstvi.

Srečno, Europa Cantat!"Predsednik republike na slavnostnem odprtju festivala Europa Cantat 2021
Foto: Tamino Petelinšek / STA