SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike ob Spomeniku frankolovskim žrtvam opozoril na pomen kulture spominjanja in sodelovanja

Stranice, 13. 2. 2021 | sporočila za javnost


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na Stranicah v soteski Graben položil venec k Spomeniku frankolovskim žrtvam.

Predsednik Pahor položil venec k Spomeniku frankolovskim žrtvam
Foto: Daniel Novakovič/STA

Po položitvi venca je imel predsednik republike tudi govor. V njem je opozoril na pomen kulture spominjanja. Povabil je vse, da se v slovesnih dneh, ko bomo praznovali 30. obletnico ustanovitve države, spomnimo vseh, ki so v preteklosti žrtvovali svoja življenja "za to, da danes mi dihamo svobodo s polnimi pljuči."  Predsednik republike je ob tem ponovno pozval k sodelovanju in opomnil, da je bilo sodelovanje v preteklosti vedno znak moči, danes pa je žal razumljeno kot znak šibkosti. "Velike napredke naš slovenski narod zmore, če znamo stopiti skupaj," je še povedal predsednik Pahor.

Predsednik Pahor položil venec k Spomeniku frankolovskim žrtvam
Foto: Daniel Novakovič/STA

Spominsko območje na Stranicah obsega ostanke drevoreda jablan, na katere so Nemci 12. februarja 1945, obesili 99 talcev, enega pa ustrelili med begom, ter dva grobova, kamor so po obešenju zakopali žrtve. Nemci so to storili iz maščevanja za partizansko zasedo v soteski Tesno, v katero je 2. februarja 1945 med vožnjo s svoje poroke padel eden najpomembnejših nacističnih funkcionarjev, celjski okrožni vodja in deželni svetnik Anton Dorfmeister, ki je za posledicami ran naslednjega dne umrl v celjski bolnišnici.

Po spominski slovesnosti se je predsednik Pahor na pobudo županov okoliških občin z njimi srečal na delovnem pogovoru o aktualnih razmerah pri soočanju z epidemijo.