SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v Krškem: "Skupaj zmoremo"

Krško, 7. 6. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil slavnostne akademije ob občinskem prazniku Občine Krško, kjer je navzoče tudi nagovoril. 

"Od tod izhajata Adam Bohorič in Jurij Dalmatin, ki sta nam skupaj s Primožem Trubarjem dala slovenski jezik in omogočila začetke zorenja naše nacionalne zavesti. Prav jutri se bomo na dan državnega praznika zahvalili Trubarju in drugim reformatorjem, da so postavili temelje slovenskega jezika, naše narodne identitete," je slavnostno akdemijo nagovoril predsednik republike in dodal, da smo se Slovenci prav zaradi tega zavedanja lastnega značaja že tako zgodaj vpisali na zemljevid omikanih narodov. Slovenci se moramo zavedati, tako predsednik Pahor, da imamo slavno preteklost, ki napoveduje tudi slavno prihodnost, a je ta odvisna od nas samih. "V Krškem imate vse razloge za to, da razumete sporočilnost teh krajev in da negujete spomin na tiste, ki so med drugo svetovno vojno padli na tem območju, pa na izgnance ter njihovo srečno vrnitev domov. Kot nacija dozorevamo. Odpustili smo Italijanom, odpustili smo Nemcem. Počasi odpuščamo tudi drug drugemu. Imamo zgodovinsko izkušnjo narodne enotnosti, ki nas navdihuje s potrebno samozavestjo, da Slovenci zmoremo. Skupaj zmoremo. Enotni in povezani zmoremo doseči nepredstavljivo," je govor zaključil predsednik republike ter dodal, da je Slovenija varna država in cenjena članica mednarodne skupnosti z obetavno prihodnostjo. 

Predsednik Pahor je spomnil tudi na svoje dosedanje obiske v občini Krško, ki jo je kot predsednik republike obiskal že velikokrat: ob praznovanju praznika Krajevne skupnosti Senovo; ob počastitvi majhnega, a hkrati velikega podviga profesorja mag. Jožeta Pernarja, ki je podstrešje Šolskega centra Krško-Sevnica preuredil v fizikalni laboratorij ter tako pokazal zanos učiteljev, ki mladim predajajo nauke za odraslo življenje in gredo ob tem večkrat čez meje lastnih zmožnosti, in nedavno pred tedni ob dobrodelnem koncertu na svetovni dan Downovega sindroma, kjer je sodeloval tudi gospod Drago Gradišek iz Glasbene šole Krško. Maja letos mu je nato predsednik Pahor vročil "Jabolko navdiha" za njegovo izjemno delo v glasbenem izobraževanju in vključevanju oseb s posebnimi potrebami. 

Ob tej priložnosti je predsednik Pahor gospodu Miranu Stanku, županu Občine Krško, v luči lanskih praznovanj 25. obletnice samostojnosti in letošnjih obeleževanj 25. obletnice mednarodnega priznanja Republike Slovenije podaril slovensko zastavo, simbol naše enotnosti, z mislijo: "Slovenci se moramo povezovati in sodelovati. Vaša skupnost, gospod župan, to poslanstvo uspešno opravlja, saj neguje vrednote, ki nas družijo, da lahko z upanjem in ne s strahom zremo v prihodnost." 

Predsednik Pahor se je udeležil slavnostne akademije Občinskega sveta Občine Krško
Foto: Nebojša Tejić/STA