SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike vročil odlikovanje zlati red za zasluge Milanu Kunderi

Pariz, 13. 11. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v rezidenci veleposlanice Republike Slovenije v Parizu vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge Republike Slovenije v Franciji živečemu francosko-češkemu pisatelju Milanu Kunderi, in sicer za izjemen prispevek k razumevanju Evrope in časa ter trdno prijateljstvo do Slovenije.

Predsednik republike vročil odlikovanje zlati red za zasluge Milanu Kunderi
Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Zaradi bolezni odlikovanca je odlikovanje v njegovem imenu sprejel dddr. Evgen Bavčar, uveljavljeni slovenski umetnik in filozof, ki živi in dela v Parizu, državljan Evrope za leto 2016 in Vitez francoske legije časti in odlikovanec Republike Slovenije ter osebni prijatelj gospoda Kundere.

Ob sprejemu odlikovanja je dddr. Bavčar predsedniku republike predal tudi osebno pismo g. Kundere in njegove soproge, se zahvalil v njegovem imenu ter spregovoril nekaj besed o odlikovancu.

Predsednik republike vročil odlikovanje zlati red za zasluge Milanu Kunderi
Foto: Matjaž Klemenc/UPRSOb odlikovanju:

Za izjemen prispevek k razumevanju Evrope in časa ter trdno prijateljstvo do Slovenije prejme Milan Kundera zlati red za zasluge.

Češko-francoski pisatelj in svetovljan Milan Kundera je eden največjih pisateljev našega časa. S svojimi deli je v prelomnih desetletjih druge polovice dvajsetega stoletja dosegel vpliv, kakršnega imajo lahko le najnatančnejši opazovalci časa in ljudi. V svojem pisateljskem opusu je romanu kot izvirni evropski literarni obliki vtisnil tankovestno estetsko dovršenost in mu s tem dal plemenito poslanstvo izražanja vesoljnih načel in vrednot človeškega duha, katerega jedro je svoboda.

Milan Kundera se je rodil leta 1929 v Brnu na Češkem v družini muzikologa in pianista Ludvika Kundere. Že v zgodnjih letih se je naučil igrati klavir in pozneje je v Pragi najprej študiral muzikologijo in kompozicijo, nato književnost in estetiko in nazadnje študij dokončal na praški filmski akademiji, kjer je poslušal predavanja iz režije in scenaristike. Po diplomi leta 1952 je tam poučeval svetovno književnost.

Kundera pripada generaciji Čehov, ki je odraščala v duhu grozot druge svetovne vojne in nemške okupacije ter ni imela izkušenj s predvojno demokratično Češkoslovaško republiko. Kratko obdobje reformističnega optimizma po Evropi leta 1968, ki je zajel tudi Češkoslovaško, je prekinila sovjetska invazija in leta 1975 je Kundera odpotoval v Francijo. V domovino se ni nikoli več vrnil.

Tako kot državo je počasi zamenjal tudi jezik ustvarjanja in odslej pisal izključno v francoščini. Ko so njegova dela v domovini zaradi političnih razmer prepovedali, se je z vso ustvarjalno silo lotil že objavljenih prevodov svojih del, ki jih je pregledal in popravil, obenem pa tesno sodeloval s prevajalci pri novih prevodih. Tako njegovi prevodi nikoli niso zvesta preslikava izvirnika v drug jezik, ampak včasih tako odstopajo od prvotne oblike, da je avtor nazadnje popravil še izvirnik.

Milan Kundera je začel objavljati leta 1953 in je prejemnik največjih književnih nagrad in priznanj.

Milan Kundera je v odločilnem, prelomnem obdobju slovenskega osamosvajanja in vojne za Slovenijo zastavil svojo besedo in mednarodni ugled v obrambo naših zgodovinskih in kulturnih posebnosti ter politične neodvisnosti.

Z visokim državnim odlikovanjem Republika Slovenija Milanu Kunderi izkazuje spoštovanje in hvaležnost.