SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Pogovor predsednika Pahorja za demokracia.com

Priština, 13. 5. 2021 | intervjuji

Pogovor Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja za kosovski spletni medij demokracia.com

https://demokracia.com/interviste-me-presidentin-e-sllovenise-nuk-i-mbeshtes-mendimet-mbi-ndryshimin-e-kufijve-ne-rajon/

Pogovor predsednika Pahorja za demokracia.com

1) Pobuda Brdo-Brijuni Process in njen potencial kot dragocen forum za države v regiji ter njena prihodnost?

Pobuda Brdo – Brijuni Process je nastala pred 11 leti z namenom vzpostavitve platforme za odprt in iskren dialog med partnericami in predvsem za podporo na njihovi poti v Evropsko unijo. Srečanje, s katerim bi obeležili 10. obletnico Brdo – Brijuni Process smo načrtovali že lansko leto, a so nam epidemiološke razmere preprečile njegovo realizacijo.

Brdo – Brijuni Proces je brez dvoma okrepil sodelovanje in dialog, predvsem pa prispeval k medsebojnemu zaupanju. Druge pobude, kot je npr. Znani Berlinski process, so izšle iz Brdo – Brijuni Process.

Po mojem mnenju je pobuda prispevala tudi k ustreznejšemu razumevanju pomena šritivenega procesa na strain EU. Želimo, da članice in institucije EU širitev razumejo kot prvovrstno geopolitično vprašanje.

2) Kako lahko Slovenije pomaga regiji v prizadevanju za trajni mir, stabilnost in pot v EU?

Za domnevni non-paper sem izvedel iz medijev. Ideje v njem se občasno pojavljajo. A naj bom jasen: Ideje o spreminjanju meja so zame povsem nesprejemljive. Naj zelo jasno povem, da ne podpiram razmislekov o spreminjanju meja v regiji, saj se to v tej regiji nikoli ni končalo na miren način.

3) Kosovo in Slovenija: Slovenija je ena od osrednjih političnih in gospodarskih partneric Kosova. Kako nadalje razvijati dvostransko sodelovanje?

Zelo me veseli, da je sodelovanje med državama dobro. Z izboljševanjem poslovnega okolja bo, verjamem, še več interesa tuijih vlagateljev, tudi slovenskih, za vlaganje na Kosovu. Povezuje nas tudi močna diaspora vaših državljanov v Sloveniji.