SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike podpisal ponovni javni poziv za zbiranje kandidatur za namestnico oz. namestnika predsednika KPK

Ljubljana, 5. 1. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 5. januarja 2018 podpisal ponovni javni poziv za zbiranje kandidatur za namestnico oziroma namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Zbiranje kandidatur bo potekalo do 2. februarja 2018.

Predsednik republike lahko imenuje novega namestnika komisije zgolj izmed kandidatov, ki mu jih bo posredovala izbirna komisija. V tokratnem ponovljenem postopku izbirna komisija posreduje predsedniku republike seznam primernih kandidatov v 14 dneh po zaključenem javnem pozivu, predsednik republike pa ima po prejemu seznama kandidatov s strani izbirne komisije za svojo odločitev na voljo 30 dni.

Novi namestnik predsednika KPK bo imenovan za celotni 5-letni mandat.

Izbirna komisija za izvedbo postopka za izbiro primernih kandidatov za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije ostaja v isti sestavi kot pri predhodnem pozivu ni sicer:
1. dr. Mitja Horvat, poslanec in predsednik Mandatno-volilne komisije DZ RS, imenovan s strani Državnega zbora RS,
2. izr. prof. dr. Benjamin Flander, izredni prof. na Fakulteti za varnostne vede Univerze v MB, imenovan s strani Vlade RS,
3. mag. Jana Petrič, podpredsednica Sodnega sveta, višja sodnica svetnica na Višjem sodišču v Kopru, imenovana s strani Sodnega sveta,
4. dr. Albin igličar, član Uradniškega sveta, imenovan s strani Uradniškega sveta,
5. ga. Katarina Bervar Sternad, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC, imenovana s strani CNVOS.

Predsednik republike po prvem javnem pozivu ni imenoval namestnika predsednika KPK. Člani izbirne komisije so predsedniku ob predaji poročila dejali, da nobeden od omenjenih kandidatov ni v celoti izpolnil vseh pričakovanj izbirne komisije glede poznavanja dela, pristojnosti in vloge KPK, vendar so pokazali zadosti znanj ter osebnostnih in strokovnih kompetenc, da bi to funkcijo lahko opravljali.

Predsednik Pahor se je po tehtnem razmisleku odločil, da ne imenuje nobenega od treh predlaganih kandidatov, ker je presodil, da kljub njihovim kvalitetam nihče od njih ne izpolnjuje vseh visokih pričakovanj. Ob tem je posebej opozoril, da bo izbrani novi namestnik predsednika KPK svoje delo opravljal celotni 5-letni mandat in ne samo do izteka sedanjega, kar daje izbiri še posebno težo. Izbira je pomembnejša tudi zaradi utemeljenih pričakovanj, da bo novi namestnik/ca predsednika KPK s svojo integriteto, prizadevanji in delom pomembno okrepil nadaljnje delovanje senata komisije, ki je še posebej v zadnjem mandatu predmet kritičnega razmisleka velikega dela javnosti.

Predsednik republike želi, da bi se po drugem javnem pozivu lahko odločil za osebo, ki bo s svojim osebnim ugledom, avtoriteto in strokovnostjo zadostil omenjenim pričakovanjem.