SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na odprtju spominske sobe Borisu Pahorju

Dutovlje, 22. 6. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes na Bunčetovi domačiji v Dutovljah udeležil slovesnosti ob odprtju spominske sobe pisatelja Borisa Pahorja. Z akademikom Pahorjem in županom Občine Sežana Davorinom Terčonom je predsednik republike sobo tudi slovesno odprl. Kot so povedali prireditelji, »danes ne slavimo le izjemnega pisatelja, temveč tudi velikega človeka, ki si v poklon vsekakor zasluži muzejsko sobo kot spomin na dni, ki jih je z neusahljivo delovno vnemo preživel v Dutovljah in tu za vedno pustil svojo pisateljsko sled.« Boris Pahor je deloval v Dutovljah dobrih 20 let. Prav tu je njegov opus doživel ustvarjalni vrhunec, saj je v tistem obdobju napisal večino del, za katera je prejel pomembne nagrade in priznanja, so še povedali na dogodku.

Na slovesnosti je predsednik republike namenil nekaj besed pozornosti velikemu pisatelju in ob tem spregovoril o spravi. Povedal je, da je v Ljubljani vse nared za odkritje spomenika žrtvam vseh vojn, ki bo vabil vse Slovenke in Slovence k edinosti in spravi. "S spomenikom postavljamo spomin vsem v zgodovini slovenskega naroda padlim žrtvam, ki so se borile za slovenstvo v vseh časih", je svojo misel sklenil predsednik republike.

Predsednik republike na odprtju spominske sobe Borisu Pahorju
Foto: STA/Anže Malovrh

Z recitali in glasbo so dogodek popestrili učenci Osnovne šole Dutovlje, ki so posebej za to priložnost pripravili razstavo KRAS-ni SMO, ki si jo je predsednik republike tudi ogledal.