SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Nagovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ob enajstdnevnem zaprtju javnega življenja

Ljubljana, 1. 4. 2021 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob enajstndevnem zaprtju javnega življenja nagovoril državljanke in državljane.

Besedilo nagovora predsednika republike:

"Spoštovane državljanke,
spoštovani državljani,

mnenje stroke je jasno in enotno. V bitki s covidom brez enajstdnevnega zaprtja javnega življenja tvegamo zdravje in življenja ljudi. Drugih možnosti in kompromisov ni.

V razmerah, ko nas premagujejo naveličanost, utrujenost in pomanjkanje zaupanja v smiselnost ukrepov, sta enotnost in prepričljivost strokovnjakov odločilnega pomena. Hvaležni smo jim.

Občudujemo tudi pogum in srčnost najbolj izpostavljenih ljudi, ki skrbijo, da je življenje kljub krizi čimbolj normalno. V drugem valu krize sem obiskal skoraj vse štabe Civilne zaščite po državi. Povsod sem naletel na heroje, ki jih navdihuje solidarnost. Po več kot letu dni dela so utrujeni, vendar absolutno prepričani, da bomo naposled uspeli. Nagovarjajo nas, naj nas ne prevzame malodušje in naj ostanemo sočutni in strpni.

Virusa ne bomo premagali tako, da ga ne bo več, ampak tako, da bomo z njim lahko povsem normalno živeli. Strokovnjaki in znanstveniki so prepričani, da smo naposled zlasti zaradi cepljenja temu zdaj zares najbližje.

Pri maratonskem teku nekaj kilometrov pred ciljem naletimo na t.i. zid. Zdi se nam, da ne moremo več, da je vse to nesmiselno, da je nemogoče. Potem pa naša neverjetna notranja moč premaga apatijo in gremo naprej in presrečni pridemo na cilj.

Prosim vas, poiščimo zdaj v sebi to notranjo moč. Vsak jo ima. Pomagajmo si med seboj in pazimo drug na drugega.

Kot vaš predsednik vam popolnoma zaupam, da boste zase in za vse nas storili vse po vaših najboljših močeh."