SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na prvem kongresu slovenskih občin: »Lokalna samouprava je eden najuspešnejših projektov slovenske tranzicije«

Podčetrtek, 16. 5. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil prvega kongresa slovenskih občin v Podčetrtku. V pogovoru s predsednikom Pahorjem so sodelovali prireditelji Bojan Kontič, župan Mestne občine Velenje in predsednik Skupnosti občin Slovenije, Matej Arčon, župan Mestne občine Nova Gorica in predsednik Združenja mestnih občin Slovenije, in Leo Kremžar, predsednik programskega sveta kongresa. Z vprašanji in mnenji so se vključevali tudi navzoči župani in županje drugih slovenskih občin.

Predsednik Pahor je ocenil, da je projekt lokalne samouprave eden uspešnejših projektov slovenske družbene in politične tranzicije – je projekt, ki se je obnesel. Prepričan je, je dodal, da so občine izpolnile poslanstvo, zaradi katerega so bile ustanovljene: v času največje gospodarske in socialne krize so županje in župani s svojim delovanjem in zlasti z vizijo razvoja znatno pripomogli k temu, da je bilo med ljudmi več optimizma in se je gospodarska kriza v kakovosti njihovega življenja poznala manj, kot bi se sicer. V nadaljevanju je predsednik Pahor izpostavil pomen povezovanja občin in dejal, da je to začetek procesa regionalizacije, a še zdaleč ni dovolj: »Brez zakonske podlage tega naravnega procesa ne vidim.« V razpravi so župani ocenili, da je regionalizacija projekt, ki je odvisen od politične volje, temeljiti pa mora na skupnem interesu - delati v dobro ljudi in presegati posamezne lokalne interese.

V zaključnem nagovoru se je predsednik republike zahvalil za povabilo na prvi kongres slovenskih občin. Županje in župani pa so se predsedniku Pahorju zahvalili, da jih je februarja lani na Brdu pri Kranju povabil na konferenco Slovenija 2030. Po njihovem mnenju je dialog med državnimi institucijami in lokalno samoupravo nujen, da bodo lahko občine še naprej prispevale k enakomernemu razvoju Slovenije.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na prvem kongresu slovenskih občin
Foto: Nebojša Tejić / STA