SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Nagovor predsednika republike na Strateškem forumu »Inženirji gradimo varno, zeleno in digitalno« ob 25-letnici Inženirske zbornice Slovenije

Ljubljana, 23. 11. 2021 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes nastopil na otvoritvi Strateškega foruma »Inženirji gradimo varno, zeleno in digitalno« ob 25-letnici Inženirske zbornice Slovenije, ki je potekal virtualno. Predsednik republike je bil častni pokrovitelj foruma.V nadaljevanju je objavljeno besedilo govora predsednika republike. Velja govorjena beseda!

Spoštovani gospod predsednik zbornice,
spoštovane inženirke in spoštovani inženirji,
visoki gostje, gospe in gospodje.

Sprejmite, prosim, moje prisrčne čestitke ob 25-letnici delovanja Inženirske zbornice Slovenije. Uspešno delovanje zbornice je v tem obdobju pomembno sooblikovalo tudi kulturo gradnje in kakovosti bivanja na Slovenskem in ji obeta svetlo prihodnost.

Kot predsednik republike posebej pozdravljam in podpiram vašo odločitev, da strateški forum ob jubileju zbornice namenite varni, zeleni gradnji in digitalni preobrazbi. To izkazuje vaše zavedanje sedanjih izzivov in osredotočenost na iskanje rešitev za prihodnost.

Najvažnejša naloga naše generacije je, da se uspešno soočimo s podnebnimi spremembami. Pri tem bo vaša vloga, spoštovane inženirke in inženirji, zelo pomembna. To je prepoznal tudi UNESCO, ko je leta 2019 razglasil svetovni dan inženirstva in njegove vloge pri trajnostnem razvoju planeta.

Vpliv podnebnih sprememb na življenje ljudi je čedalje vidnejši, posledice pa so lahko uničujoče. Zato Slovenija in svet potrebujeta vaše znanje, inovativnost, iznajdljivost in predanost, da bi se s posledicami podnebnih sprememb na različnih področjih življenja lahko lažje soočili in ne bi postale celo varnostni izziv.

Pri načrtovanju in gradnji bivanjskih in drugih objektov ter infrastrukture moremo znati izkoristiti naravne prednosti in uporabiti obnovljive vire energije, vendar tako, da ne bomo ogrožali okolja in ljudi. Slovenija ima v tem smislu pomembno prednost, saj je kot ustvarjena za trajnostni razvoj. Verjamem, da inženirke in inženirji to še posebej dobro veste. Vaše sodelovanje pri pripravi sistemske zakonodaje in predpisov, pa tudi pri načrtovanju in gradnji, je zato zelo dobrodošlo.

Z vašo aktivno vlogo bo gradbena kultura v Sloveniji dosegla prepotreben preporod v trajnost, učinkovito rabo energije in sozvočje z naravo, ki nam pri bivanju lahko pomaga, če jo spoštujemo in znamo pravilno uporabiti. K temu smo skupaj s članicami in člani mojega Stalnega posvetovalnega odbora za podnebno politiko že večkrat pozvali in smo po svojih najboljših močeh še naprej pripravljeni sodelovati pri iskanju učinkovitih rešitev za posledice podnebne krize.

Spoštovane gospe in gospodje, zgodovinske priložnosti, da usmerimo spremembe v korist celega človeštva, ne smemo zamuditi. Verjamem, da nam bo skupaj uspelo.

Iskrene čestitke in vse dobro.