SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike z mladimi v Celju: “Pomemben je dialog, najbolj pomemben”

Celje, 18. 6. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes obiskal Mladinski center Celje, kjer se je udeležil nacionalne konference mladinskega dialoga: MLADOKRACIJA in imel pogovor z mladimi.

V šestih regijskih dogodkih, ki so jih izvedli v okviru projekta, je bilo vključenih več kot 200 mladih, ki so razmišljali o svoji prihodnosti in oblikovali predloge za izboljšanje življenja mladih. Kot ključne teme so mladi prepoznali (1) duševno zdravje in mladi v različnih okoljih, (2) kakovostne zaposlitve in pomen neformalnega izobraževanja, (3) participacija mladih v družbi in kakovostne ter zanesljive informacije.

V pogovoru so mladi izpostavili predvsem osamljenost, ki so jo občutili v času epidemije in s tem povezano poglabljanje duševnih stisk. Koronakriza je po njihovem mnenju imela močen vpliv tudi na funkcionalnost družin. Sogovorniki so zato v dialogu s predsednikom predlagali, da je potrebno okrepiti podporne službe in zagotoviti hitrejšo obravnavo. A kljub temu opozarjajo, da med mladimi vlada strah pred stigmatizacijo.

Predsednik republike z mladimi v Celju: “Pomemben je dialog, najbolj pomemben”
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Pahor je dejal, da se teh problemov zaveda in da bo konec meseca v Predsedniški palači priredil posvet s strokovnjaki na temo duševnega zdravja in psihičnih stisk mladih.

V nadaljevanju pogovora so sogovorniki poudarili svoje vedno večje zanimanje za okoljevarstvo in trajnostni razvoj. Predsednik Pahor je ocenil, da so prav mladi na globalni ravni odigrali aktivno in odločujočo vlogo: “Politika trajnostnega razvoja in zelena prihodnost sta področji, kjer lahko vsak nekaj naredi,” je dejal in najavil, da bo urad predsednika republike postal “urad brez plastenk”. Spomnil je na opozorila strokovnjakov, da je za klimatsko ukrepanje ključno leto 2030 in da si ne smemo privoščiti prav nobenega odlašanja več. Ostaja vprašanje, da smo kot skupnost sposobni v tako kratkem času ravnati tako, da bomo rešili planet, a hkrati je res, da lahko k temu prav vsak prispeva in je s svojimi dejanji zgled tudi drugim.

Mladi so na regijskih dogodkih razmišljali o svoji prihodnosti in oblikovali predloge za izboljšave življenja mladih. Letos so projekt namenili temam predsedovanja in delovanju evropskih demokratičnih institucij. Dialog s predsednikom je bil osredotočen na pomen različnih ukrepov v Sloveniji in Evropski uniji pri spodbujanju mladih k aktivni participaciji ter vključenosti v družbo.

S današnjim pogovorom predsednik Pahor nadaljuje niz razprav "Pogovorimo se o Evropi".

Predsednik republike z mladimi v Celju: “Pomemben je dialog, najbolj pomemben”
Foto: Nebojša Tejić/STA