SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Danes, v čast praznovanju 30 let naše države, v Predsedniški palači še posebej slovesno

Ljubljana, 25. 6. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, v počastitev dneva državnosti in 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije, v Veliki dvorani Predsedniške palače sprejel in slavnostno nagovoril obiskovalce dneva odprtih vrat.

Predsednik Pahor je vsem Slovenkam in Slovencem doma in po svetu izrekel prisrčne čestitke in dejal, da je srečen in prevzet, da se po dolgem letu epidemije v našo deželo ponovno vrača življenje ter nasmeh na naše obraze. Spomnil je na čas pred tridesetimi leti, ko se je v naročju ljudske enotnosti rojevala naša dežela, ki je bila plod iskrenega, a tudi zapletenega političnega sodelovanja. Zato je posebej poudaril, kako pomembno je, da svojim otrokom zagotovimo varno in mirno prihodnost, da bodo lahko razvijali svoje številne talente, ter se od nas učili, da samo s strpnostjo in spoštovanjem lahko premagamo naše razlike. Iskreno se je zahvalil vsem obiskovalcem Predsedniške palače, da lahko skupaj z njimi praznuje rojstni dan naše države.  

V Predsedniški palači dan odprtih vrat v počastitev državnega praznika, dneva državnosti
Foto: STA/Nik Jevšnik

Prav posebej za današnjo priložnost so članice komorne zasedbe dekliškega pevskega zbora Gimnazije Celje - Center z akustično zasedbo skupine “The Šlagers” pripravile dve popevki iz časa osamosvojitve naše države, ter jih pospremile z željo, "naj pesem zveni njej v čast, nam pa v spodbudo in veselje".  Navzoče udeleženke projekta "Slovenija kvačka" pa so ob 30. obletnici  samostojnosti Republike Slovenije predsedniku republike Borutu Pahorju podarile kvačkan grb Republike Slovenije. Grb v velikosti 150 cm x 170 cm je skvačkala vodja projekta gospa Jadranka Smiljić, ki je dejala, da je pri vsaki zanki pošiljala dobre misli sodržavljankam in sodržavljanom in tako simbolično povezala vso Slovenijo. Predsednik republike se je gospe Smiljić in vsem sodelujočim na projektu srčno zahvalil in dejal, da je iskreno ganjen in presrečen ob tako čudovitem darilu, ki bo odslej krasilo Predsedniško palačo. Vseslovenski projekt, v katerem kvačkarke iz vse Slovenije s kvačkanjem ustvarjajo grbe vseh slovenskih občin, poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike.

V Predsedniški palači dan odprtih vrat v počastitev državnega praznika, dneva državnosti
Foto: STA/Nik Jevšnik

Kasneje so si vsi obiskovalci ogledali poslopje Predsedniške palače in delovne prostore predsednika republike Boruta Pahorja, ki je v svoji pisarni odgovarjal na številna vprašanja. povezana z delom predsednika republike in njegovega urada.

Kot že veleva tradicija ob državnih praznikih, je tudi danes v počastitev državnega praznika pred Predsedniško palačo postrojena častna straža Garde Slovenske vojske.

Dnevi odprtih vrat Predsedniške palače na pobudo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja neprekinjeno potekajo od leta 2013, z izjemo poletja 2018, ko so v prostorih Urada predsednika Republike Slovenije potekala obnovitvena dela, in časa epidemije covida-19. Dnevi odprtih vrat so postali priljubljen način praznovanja in počastitve državnih praznikov za vse generacije, saj je Predsedniško palačo doslej obiskalo več kot 25.000 (petindvajset tisoč) obiskovalcev vseh starosti, tudi iz tujine.

Naslednji dan odprtih vrat bo potekal 17. avgusta 2021 na državni praznik, ko praznujemo združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.