SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike ob 20-letnici Ustanove Mali vitez: "Dajete zgled drugim, ki imajo dobro srce, da vam sledijo"

Ljubljana, 4. 10. 2017 | sporočila za javnost, govoriPredsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 4. oktobra 2017, v Predsedniški palači priredil sprejem ob 20-letnici delovanja Ustanove Mali vitez, fundacije za pomoč mladim, ozdravljenim od raka. Predsednik republike se je dvajsetletnici plemenitega delovanja ustanove poklonil s posebnim protokolarnim priznanjem, zastavo Republike Slovenije, ki jo je ob današnji priložnosti podaril predsednici ustanove dr. Lorni Zadravec Zaletel. Zastavo, poseben simbol naše enotnosti, je predsednik republike Ustanovi Mali vitez poklonil kot znak globokega spoštovanja v imenu države in ljudi za njihov dvajsetletni nesebičen prispevek družbi. "To posebno protokolarno priznanje si zaslužite, ker ste prispevali k temu, da nismo le bolj povezani, ampak da smo tudi boljša družba," je s hvaležnostjo dejal predsednik Pahor. "Zgled dajete tudi drugim, ki imajo dobro srce, da vam sledijo," je zaključil in se še posebej zahvalil ustanoviteljici fundacije dr. Berti Jereb, ki daje poseben in močan pečat zavodu ter njegovemu plemenitemu poslanstvu od ustanovitve dalje.

Predsednik republike je priredil sprejem ob 20-letnici Ustanove Mali vitez
Foto: Daniel Novakovič/STA

Dr. Lorna Zadravec Zaletel se je v imenu ustanove in malih vitezov predsedniku republike zahvalila za izkazano čast. "Priznanje nam je v veliko spodbudo in obvezo za delo naprej," je dejala in se zahvalila tudi vsem dobrotnikom in umetnikom, s pomočjo katerih ustanova lahko uresničuje svoje poslanstvo. V svojem nagovoru se je ozrla v čas od ustanovitve do danes in izpostavila pomembnost tridesetletnega raziskovanja poznih posledic zdravljenja raka v otroštvu in delovanja te edine nevladne organizacije v Sloveniji, ki svoje aktivnosti posveča mladim po njihovi ozdravitvi. Zbrane je nagovorila tudi dr. Berta Jereb, pionirka otroške onkologije na Slovenskem. Izpostavila je, da smo se na Slovenskem med prvimi začeli posvečati tudi poznim posledicam te bolezni, ki stre marsikaterega odraslega. "Mali vitezi imajo v srcih rane, ki rodijo bisere. Od njih se učimo poguma, spoštovanja in tolerance do soljudi," je povedala in razkrila prednost majhne dežele, saj lahko v ustanovi vsem malim vitezom osebno ponudijo roko prijateljstva. V imenu malih vitezov je Emil Volkar z navzočimi delil svojo življenjsko zgodbo in se zahvalil ustanovi in njenim dobrim ljudem, da so mu pomagali pri dokončanju študija, kar mu je omogočilo boljše življenje. "Majhen prispevek posameznika mi je veliko pomagal pri izboljšanju življenja," je sklenil nagovor.

Na današnji slovesnosti je mali vitez Oskar Kranjc, dramski igralec, ki je pri dvanajstih letih zbolel za rakom, predstavil utrinek poezije dveh vitezinj - Petre Prohart Tomažič in Mie Mariše, nastop pa je zaključil s pobudo Frana Milčinskega Ježka, naj gre ljubezen zmeraj v cvet, "da bo lepši, da bo zaljši ta svet."Predsednik republike je priredil sprejem ob 20-letnici delovanja Ustanove Mali vitez
Foto: Daniel Novakovič/STA