SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v Cankarjevem domu otvoril razstavo "100 let v dobro dediščine" in zbrane nagovoril

Ljubljana, 21. 2. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v Cankarjevem domu otvoril razstavo "100 let v dobro dediščine" in zbrane nagovoril. Govor predsednika republike vam pošiljamo v nadaljevanju. Velja govorjena beseda!

Spoštovani,

v posebno zadovoljstvo mi je, da sem danes tu v čast stoletnici organiziranega varstva kulturne dediščine v Sloveniji. Sto let je veliko, veliko v številki in v času, pa vendar se prav ob obletnicah, kakršna je današnja, zavemo, da sto let v odnosu do večnosti pravzaprav ni veliko. Na to nas namreč opominja dediščina: dediščina je, kar je bilo že davno pred nami in kar mora ostati še dolgo za nami.

Zato smo danes tu - ker je skrb za dediščino naša odgovornost, naša zaveza, naša naloga. Tudi poslanstvo, če hočete, saj gre pri varovanju dediščine za to, da s spoštljivostjo ohranjamo dediščinsko prepoznavnost naših mest, naselij in krajine nasploh. Dediščina je podoba našega odnosa do vrednot, varujemo jo kot nosilko sporočil. Kot sem že večkrat dejal, ohranjanje kulturne dediščine je pomemben element identitete vsake države in naroda.

Danes na dediščino preteklosti gledamo kot na nenadomestljiv del sedanjosti, kot na povzetek vrednot in vrednosti, znanj, veščin in vednosti. Danes dediščino cenimo in v njej uživamo. Zavedamo se, da je dediščina pomembna in da iz posameznikov dela skupnost. A tega se je bilo treba naučiti. V sto letih je bilo za to storjenih veliko pomembnih korakov. Naj spomnim na enega, pri katerem sem sodeloval tudi sam, ko smo ob ustanovitvi naše države, leta 1991, v ustavo zapisali, da je skrb za ohranjanje naravnega bogastva in kulturne dediščine ena od temeljnih nalog države. Še več, to nalogo smo postavili ob bok varovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin in jo zapisali v isti, 5. člen.

Zato bi se vam, skrbnikom kulturne dediščine, rad v svojem osebnem imenu in v imenu naših državljank in državljanov zahvalil za vaše delo in uspehe. Skrbna država, strokovni varstveniki in odgovorni lastniki oziroma upravljavci dediščine - vsem gre hvala za delo v dobro dediščine. 

Dediščina v Sloveniji je raznolika in bogata, število registrirane dediščine obsega 30.000 enot, od tega ima kar 8000 enot status spomenika. To so pomembne številke, ki zagotovo zaslužijo pozornost. Morda se včasih zdi, da ob vsem hitenju v prihodnost in čaščenju napredka in razvoja, izgubimo občutek za pomen kulturne dediščine, a tudi zaradi sto let vašega skrbnega trkanja na našo vest, se zavemo, da so korenine pomembne. 

Spoštovani, s tem slavnostno otvarjam razstavo z naslovom Sto let v dobro dediščine / Sto let organiziranega varstva kulturne dediščine v Sloveniji. 

Srečno in uspešno delo še naprej!


Predsednik republike Borut Pahor otvoril v Cankarjevem domu razstavo "100 let v dobro dediščine"
Foto: STA / Nebojša tejić