SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor: »Evropa je tudi za Slovence rešitev in ne problem«

Velenje, 22. 2. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil osrednje prireditve ob 70. obletnici prihoda XIV. divizije na Štajersko in 70. obletnice smrti pesnika Karla Destovnika Kajuha v Velenju. Pred prireditvijo se je predsednik republike Borut Pahor sestal z županom Občine Velenje Bojanom Kontičem, ki je predsedniku na kratko predstavil, kako se je Velenje spopadlo s posledicami nedavne ledene ujme, ki je močno prizadejala tudi ta del Slovenije. Predsednik republike in župan Velenja sta se pred slovesnostjo tudi poklonila pred spomenikom padlim borcem in žrtvam fašističnega nasilja.

Predsednik republike na prireditvi ob 70. obletnici prihoda XIV. divizije na Štajersko in 70. obletnice smrti pesnika Karla Destovnika Kajuha v Velenju.
Foto: Danijel Novaković

V slavnostnem govoru je predsednik republike dejal, da sta bila Kajuh in XIV. divizija povezana v veri in upanju, predvsem v splošni predanosti, svobodi in prepričanju, da je mogoče številčnejšega in bolj oboroženega nasprotnika premagati. Predsednik je dejal, da so številni borci XIV. divizije in ne le Kajuh, ki so se postavili zoper fašizem in nacizem ter izgubili svoja življenja, verjeli v to, da je mogoče doseči nepredstavljivo, če človek verjame v svoje sanje in če so te sanje povezane z mirom, svobodo ter dostojanstvom človeka.

Predsednik republike je izpostavil, da je pomembno sporočilo XIV. divizije, da se slovenski uporniški duh ne bo nikdar pokoril. Poudaril je, da je 70 let po koncu dramatičnega obdobja evropske in svetovne civilizacije zaživela evropska ideja, katere del je po svoji lastni volji tudi Slovenija. »Od konca druge svetovne vojne ima Evropa najdaljše obdobje miru v svoji zgodovini. Nikoli prej, vse od konca 17. stoletja naprej, Evropa ni skupaj živela v miru toliko časa. Temu je botrovala in botruje uveljavitev evropske ideje. Bistvo te ideje je sprava in krepitev tistih lastnosti, ki pomenijo skupen napredek v korist miru in blaginje,« je dejal predsednik Pahor.

Na koncu je predsednik povzel, da je morda sporočilo te obletnice, da je dobro premagalo zlo in da so zmagali tisti, ki so verjeli in naša moralna obveza je, da ne pozabimo, da je mir prišel z njihovim krvnim davkom. »Odgovornost nam nalaga storiti vse, da se v teh kriznih časih, ko je potrpežljivost majhna, majhne nestrpnosti ne bodo kot "snežna kepa" prevalile v velike nestrpnosti, ki jih več ne bomo obvladovali,« je dejal predsednik Pahor.

»Verjamem, da sta mir in varnost v Evropski uniji povezana z evropsko idejo. Evropa je tudi za Slovence rešitev in ne problem,« je zaključil predsednik republike.