SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predstavniki ustavnega sodišča pri predsedniku republike Borutu Pahorju

Ljubljana, 18. 1. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na pobudo Ustavnega sodišča Republike Slovenije danes sprejel predstavnike ustavnega sodišča na vljudnostni in delovni pogovor.

Predsednik ustavnega sodišča dr. Ernest Petrič je predsednika republike seznanil z delovanjem ustavnega sodišča. Sprejet je bil dogovor, da se bo predsednik republike, poleg udeležbe na slovesnosti ob Dnevu ustavnosti, enkrat letno tudi posebej srečal s sodnicami in sodniki ustavnega sodišča.
Predstavniki ustavnega sodišča pri predsedniku republike Borutu Pahorju
Foto: Stanko Gruden/STA

Sogovorniki so se dotaknili tudi aktualnih razmer v državi. Izrazili so skupno prepričanje, da je dosledno spoštovanje vseh institucij pravne države in krepitev zaupanja vanje v teh razmerah še posebej pomembno in potrebno. Kritične ocene delovanja vseh institucij, vključno z institucijami pravne države, so legitimne in tudi koristne. Za demokratično družbo pa postanejo nedopustne, ko in če prerastejo v grožnje in pritiske. S strani ustavnega sodišča je bilo poudarjeno, da bodo sodniki ustavnega sodišča, ne glede na morebitne pritiske, tako kot doslej, tudi v bodoče odločali neodvisno, izključno na podlagi Ustave in zakonov, kakor izhaja iz njihove prisege ob prevzemu funkcije.

Glede na aktualnost vprašanj sprememb referendumske ureditve so sogovorniki poudarili koristnost sprememb Ustave, ki pa bi morale ohraniti visoko raven demokratičnega odločanja, vključno z možnostjo odločanja ljudi na referendumu.