SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Govor predsednika republike na prvi seji državnega zbora

Ljubljana, 22. 6. 2018 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil prve seje Državnega zbora Republike Slovenije osmega mandatnega obdobja, kjer je imel tudi nagovor.


V nadaljevanju objavljamo besedilo govora predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. (Velja govorjena beseda!)


"Spoštovani gospod predsedujoči,
spoštovane poslanke in poslanci,

sprejmite, prosim, moje iskrene čestitke za vašo izvolitev. Želim vam uspešno delo za skupno dobro vseh naših ljudi. Vsem, ki smo tako ali drugače poklicani za vodenje državnih zadev privoščim zadoščenje, da po najboljših močeh izpolnjujemo visoka pričakovanja ljudi.

Visoki zbor,

varnost naše države, blaginja njenih ljudi ter ugled Slovenije v svetu bodo zelo odvisni od naše sposobnosti in pripravljenosti za sodelovanje. Izvoljeni smo od ljudi, ki imajo različne poglede. Mi imamo med seboj različne poglede. Nihče nas nima pravice prisiliti, da se odrečemo svojemu mnenju.

Vendar pa imamo neko državniško poklicanost, da te razlike spoštujemo in usklajujemo. V tem smislu je naše medsebojno sodelovanje elementarnega pomena za okrepitev zaupanja v demokracijo, politiko in državo.

Visoki zbor,

v letošnjem letu čaka mene, kot predsednika republike in vas kot državni zbor nekaj skupnih nalog.

Prva je oblikovanje nove slovenske vlade.

V skladu z 225. členom Poslovnika Državnega zbora moram najkasneje v 30 dneh po konstituiranju državnega zbora predlagati kandidata za predsednika vlade. Na voljo imam torej 30 dni, vendar s predlogom ne bom po nepotrebnem odlašal. Državni zbor bom o tem seznanil takoj, ko bo mogoče.

Ko me bo predsednik državnega zbora obvestil, da so imenovani vsi vodje poslanskih skupin, jih bom v skladu s 111. členom ustave povabil na posvet o kandidatu za predsednika vlade. Glede na izkušnje smemo pričakovati, da bi bilo to konec tega meseca ali v začetku naslednjega.

Seznanjeni ste z mojim načelnim stališčem, da mandat za sestavo vlade poverim stranki, ki je na volitvah prejela največji delež glasov. Menim, da je tako pošteno in prav.

V pogovorih z vodji poslanskih skupin bom preveril, ali v državnem zboru obstaja dovolj načelne podpore, da poverim mandat prvaku največje parlamentarne stranke Janezu Janši. V tem primeru bom v začetku julija podpisal predlog njegove kandidature za mandatarja in ga uradno poslal v državni zbor.

V primeru, da bi v pogovorih z vodji poslanskih skupin nedvoumno ugotovil, da potrebno parlamentarno večino uživa nekdo drug, bi gospoda Janeza Janšo znova povabil na razgovor. Mene in javnost je že obvestil, da v tem primeru mandata ne bi sprejel.

Slovenija nima vlade s polnimi pooblastili že od sredine marca. Zdaj smo konec junija. Glede na izkušnje in po pričakovanjih bi v najboljšem primeru dobili vlado konec avgusta. Med dvema vladama s polnimi pooblastili bo preteklo takorekoč pol leta. Nakopičila so se vprašanja, ki čakajo na njene rešitve. Zato je jasno, da bi bila čimprejšnja izvolitev nove vlade za Slovenijo koristna in spodbudna.

Spoštovane poslanke in poslanci,

menim, da sem tudi po tej uradni poti pojasnil vse okoliščine, ki so pomembne za moje in vaše odločitve glede predloga za predsednika vlade. Postopek oblikovanja vlade je vedno zahteven in zapleten. Zato se trudim, da bi bil vsaj čim bolj transparenten in predvidljiv.

Visoki zbor,

poleg oblikovanja nove vlade nam zakon nalaga vlogo pri imenovanju novega guvernerja Banke Slovenije.

Z prejšnjo sestavo državnega zbora smo soglašali, da je pametno prepustiti izvolitev novega guvernerja novemu sklicu državnega zbora. Zato vas obveščam, da se bo javni razpis za prijavo kandidatk in kandidatov za ta položaj iztekel 20. avgusta letos.

V skladu z zakonom moram v 30 dneh po tem datumu predlog poslati državnemu zboru. Poudarjam, da sem dolžan predlagati kandidata za guvernerja Banke Slovenije ne glede na razplet postopka glede imenovanja nove vlade.

O predlogu za novega guvernerja Banke Slovenije se bom v vsakem primeru temeljito posvetoval z vodji poslanskih skupin.

Visoki zbor,

v ponedeljek, 18. junija letos me je predsednica Ustavnega sodišča Republike Slovenije dr. Jadranka Sovdat obvestila, da se ji bo sredi decembra letos iztekel mandat.

V kratkem bom objavil poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatk in kandidatov za to mesto. Predlog kandidature bom v državni zbor poslal v času, ki bo omogočal, da novo ustavno sodnico oziroma sodnika izvolite pred iztekom mandata sedanji, torej še pred sredino decembra letos.

Predvidoma še letos bom državni zbor obvestil o kandidatih za razpisani dve mesti kandidatov za sodnika na Splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu. Slovenija mora sočasno z imenovanjem sodnika, ki se mu mandat izteče avgusta prihodnje leto, imenovati še enega, to je skupno dva.

Visoki zbor,

v dobrih petih letih in pol opravljanja moje dolžnosti in sodelovanja z dvema sestavama državnega zbora, smo vedno pravočasno in uspešno uspeli sprejeti pomembne kadrovske odločitve. To je bilo zelo pomembno za stabilnost in delovanje vseh vej oblasti. Želim si, da nam bi to uspevalo tudi v naslednjih letih.

Naš potrpežljiv dialog in skupno iskanje najboljših rešitev sta bili poplačani z nemotenim delovanjem vseh ustanov in funkcij, v državi in mednarodnih organizacijah.

To je nevidno pripomoglo k prepotrebnemu medsebojnemu zaupanju in večji politični stabilnosti. Vse skupaj je bilo zelo dobrodošlo za hitrejše gospodarsko in splošno okrevanje Slovenije.

Priporočam se za naše najboljše sodelovanje tudi v sedanjem sklicu državnega zbora.

Spoštovane poslanke in poslanci,

ljudje so nam poverili njihova upanja in zaupanja. Naloženo nam je, da skupaj varujemo in razvijamo našo državo in domovino. Pri tem naj nam bodo v pomoč vse naše izkušnje, znanje, pogum in modrost.

Če se v svetu proti naši volji ne bi zgodilo nekaj dramatičnega, potem smemo po dolgih letih zdaj znova smelo razmišljati o vsestranskem napredku Slovenije. Skupaj bo mogoče doseči marsikaj in še več. Razlike med nami nas bogatijo, sodelovanje pa nas plemeniti.

Sprejmite, prosim, še enkrat moje najbolj prisrčne želje za vaše uspešno delo in hvala za vašo pozornost."

Predsednik Pahor na prvi seji državnega zbora osmega mandatnega obdobja
Foto: Bor Slana