SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor najbolj inovativnim podjetjem: "V vas vidim prihodnost - vi imate znanje za sanje"

Brdo pri Kranju, 27. 9. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil podelitve 15. nacionalnih priznanj Gospodarske zbornice Slovenije najbolj inovativnim podjetjem v Sloveniji. Predsednik Pahor je v svojem nagovoru izpostavil, da je inovativno podjetništvo ključni vzvod za rast produktivnosti ter s tem za dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. "Ravno inovacijska sposobnost je tista, ki omogoča podjetju hitro prilagajanje spremembam, ki se dogajajo v mednarodnem prostoru. Le visoko inovativno podjetje bo lahko na dolgi rok ohranjalo prednost pred konkurenti", je dejal predsednik Pahor.

Predsednik republike je v nagovoru dejal, da se podjetniška inovativnost ne meri samo z novimi izumi in visokotehnološkimi inovacijami. Ostaja še množica izboljšav, ki jim prav tako rečemo inovacije, kjer niso potrebne velike investicije ne v razvoj ne v tehnologijo, pa vendar prinašajo veliko dobrih rezultatov. Kadar podjetje izkoristi ustvarjalne potenciale, znanje in izkušnje vseh zaposlenih, ne le tistih, ki jim je inoviranje poklic, pride do novih idej. To povečuje možnost najti tisto pravo, ki bo prinesla podjetju novo zmago. Veliko podjetij se zaveda pomena neprofesionalne inventivnosti in na vse zaposlene, na slehernega sodelavca v podjetju gleda kot na potencialnega izumitelja in inovatorja ter nenehno spodbuja ustvarjalni duh pri vseh.

Ob zaključku nagovora je predsednik Pahor čestital vsem današnjim nagrajencem za inovativnosti in jim zaželel, da bi bila prihodnje leto izbira najboljših še težja. Vsem tistim, ki pa tokrat niso bili izbrani, pa želi, da s svojim delom nadaljujejo in uspejo.
V nadaljevanju besedilo govora predsednika Republike Slovenije. Velja govorjena beseda!

"Spoštovani,


Slovenija v zadnjih letih spet beleži težko pričakovano gospodarsko rast. Urad za makroekonomske analize in razvoj opozarja da premalo delovne sile že postaja glavna ovira za nadaljnjo rast. Vendar smo po velikosti bruto domačega proizvoda in bruto domačega proizvoda na prebivalca še vedno komaj tam, kjer smo bili pred desetimi leti. Po nekaterih drugih kazalcih pa smo komaj na prelomu tisočletja. Rabili bomo še nekaj let, da bomo dosegli raven, ki smo jo že imeli.

Kljub temu, da naša gospodarska rast pomembno presega povprečje rasti evrskega gospodarstva, zelo počasi zmanjšujemo razvojni zaostanek za povprečno razvitostjo evrskega območja, ki ga je kriza povečala. Tako domače kot mednarodne institucije opozarjajo, da bi za trajno rast potrebovali povečanje produktivnosti, saj je ta za petino nižja od povprečja evropske unije.

Inovativno podjetništvo, je ključni vzvod za rast produktivnosti ter s tem za dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Ravno inovacijska sposobnost je tista, ki omogoča podjetju hitro prilagajanje spremembam, ki se dogajajo v mednarodnem prostoru. Le visoko inovativno podjetje bo lahko na dolgi rok ohranjalo prednost pred konkurenti.

Izsledki raziskav kažejo, da podjetja umirajo veliko mlajša od ljudi, ki jih vodijo. Povprečna življenjska doba ljudi se je v zadnjih 70. letih povečala za več kot 20 let, medtem ko se je življenjska doba podjetij v istem obdobju skoraj prepolovila in znaša le še okoli 30 let. Razlog, da podjetja umirajo mlajša, je to, da se ne uspejo prilagoditi naraščajoči kompleksnosti okolja. Najpomembnejši dejavnik večje prilagodljivosti pa je inoviranje.

Podjetniška inovativnost pa se ne meri samo z novimi izumi in visokotehnološkimi inovacijami. Ostaja še množica izboljšav, ki jim prav tako rečemo inovacije, kjer niso potrebne velike investicije ne v razvoj ne v tehnologijo, pa vendar prinašajo veliko dobrih rezultatov. Kadar podjetje izkoristi ustvarjalne potenciale, znanje in izkušnje vseh zaposlenih, ne le tistih, ki jim je inoviranje poklic, pride do novih idej. To povečuje možnost najti tisto pravo, ki bo prinesla podjetju novo zmago. Veliko podjetij se zaveda pomena neprofesionalne inventivnosti in na vse zaposlene, na slehernega sodelavca v podjetju gleda kot na potencialnega izumitelja in inovatorja ter nenehno spodbuja ustvarjalni duh pri vseh.Nekateri posamezniki se posebej odlikujejo z znanjem, talentom, sposobnostmi, ustvarjalno domišljijo, nepredvidljivostjo, močjo, podjetniškim duhom ter vodstvenimi sposobnostmi in ti si zaslužijo še posebno pozornost.

Vsi, ki ste danes tukaj, se dobro zavedate, da lahko podjetje uspešno posluje le z vedno novimi inovacijami in razvijanjem vedno novega znanja. Veliko slovenskih podjetij in vi ste med njimi, je inovativnih, sicer se v poslovnem okolju na globalnem trgu ne bi mogla obdržati in ne bi mogla dosegati odličnih poslovnih rezultatov. Vi imate znanje za sanje.


Kljub temu pa je Slovenija, po inovativni sposobnosti med šibkejšimi državami evropske unije. Le 46 % podjetij je inovativno aktivnih. Delež inovativno aktivnih podjetij se sicer povečuje z velikostjo podjetja, vendar so nadpovprečna samo velika podjetja, kjer se z inovacijami ukvarja kar 90 odstotkov vseh.

Veselim se slišati, kaj je tisto, kar odlikuje današnje nagrajence inovativnosti in želim vam, da bi bila prihodnje leto izbira najboljših še težja. Vsem najboljšim moje iskrene čestitke. Vsem tistim, ki tokrat niste bili izbrani, pa želim, da s svojim delom nadaljujete in uspete."