SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na 11. konferenci slovenskih elektroenergetikov

Laško, 27. 5. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes kot častni pokrovitelj udeležil slovesnega odprtja 11. konference slovenskih elektroenergetikov v Laškem. V nagovoru je poudaril, da takšne konference pomembno prispevajo pri reševanju perečih problemov tranzicije, deregulacije sistemov, odpiranja trga z električno energijo in hitrega razvoja tehnologij.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je kot častni pokrovitelj udeležil slovesnega odprtja 11. konference slovenskih elektroenergetikov v Laškem.
Foto: Stanko Gruden / STA

Predsednik republike je v govoru spomnil, da je bila v neposredni bližini mesta, pred približno 130 leti zgrajena prva elektrarna na vodni pogon na Slovenskem. Elektrika se je začela širiti med Slovenci zelo zgodaj. »V zgodovini elektroenergetike zadnjih sto let smo vedno imeli evropsko udarne objekte; na primer hidroelektrarna Fala, ki je bila v svojem času med največjimi evropskimi elektrarnami in napredna podjetja kot na primer Iskra, ki so se ukvarjala ali so bila povezana z elektriko,« je izpostavil predsednik in dodal, da želi, da se bo to nadaljevalo tudi naprej.

»Konferenca kot je vaša, s tako velikim številom strokovnih prispevkov in interesom po izmenjavi informacij in znanja, je dober znak za našo prihodnost. Samo z znanjem in našo samozavestjo bomo vsi skupaj napredovali. Tudi povezanost z Evropo in svetom prek mednarodnih strokovnih organizacij, kot sta CIGRE in CIRED je dobra smer hitrejšega razvoja znanj in inovativnosti. Danes v globalni krizi potrebujemo razvoj, nove ideje, inovativnost, nova podjetja, ki najdejo nove tržne niše in prodor na svetovni trg. Brez tega in če se bomo zapirali pred svetom, ne bo napredka naše družbe. Očitno je, da imamo za to dobre zmogljivosti in ta potencial ne smemo zanemarjati, ampak se moramo še bolje organizirati in napredovati,« je ob tej priložnosti poudaril predsednik Pahor.

Elektroenergetika je v evropski politični strategiji v ospredju. Energetsko prestrukturiranje Evrope je nujno ne samo zaradi podnebnih sprememb ampak zaradi povečanja konkurenčnosti in splošnega razvoja družbe, je dejal predsednik republike. Danes se kaže, da postaja trajnostni razvoj niša, ki ima izjemne razvojne potenciale in da tisti, ki investirajo v te potenciale mogoče ne ravnajo modno, vendar ravnajo modro, saj obnovljivi viri postajajo stalnica naših življenj. Obnovljivi viri in učinkovita energetska raba sta priložnost in nuja našega razvoja. Iz tega bodo nastala nova podjetja, nova delovna mesta, nove priložnosti sodelovanja na širšem evropskem trgu, je poudaril predsednik Pahor.

"Iz vašega programa vidim, da je veliko referatov posvečenih novim tehnologijam in pametnim omrežjem. To potrebujemo. Brez pametnih omrežij bomo težko razvili učinkovitejšo rabo energije z električnimi vozili. Za tem stoji velika prenova gospodarstva, nova podjetja in novi poklici. Treba bo tudi bolj udarno začeti s pilotskimi projekti z novimi vizijami pametnih omrežij," je dejal. Ob tem je predsednik spomnil tudi na svoj nedavni obisk na Japonskem, ko je z gospodarsko delegacijo obiskal tudi podjetje Hitachi, ki je eno najbolj naprednih na Japonskem, v Evropi pa je dober primer za to – Estonija.

Ob koncu svojega nagovora je predsednik republike vsem udeležencem konference zaželel uspešno delo, veliko novih spoznanj in kakovostne zaključke konference, ki ima na Slovenskem vzorno tradicijo in uspeh.