SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sprejela kandidatke za Slovenko leta

Ljubljana, 17. 1. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta pred nocojšnjo slavnostno razglasitvijo Slovenke leta 2012 po izboru bralcev revije Jana sprejela kandidatke za omenjeni naslov.
Predsednik republike Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sprejela kandidatke za Slovenko leta
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik se je v pozdravnem nagovoru zahvalil vsem kandidatkam za njihov prispevek ter vzor, ki ga simbolizirajo s svojim znanjem, vztrajnostjo, empatijo, odprtostjo, samozavestjo in pogumom ter poudaril, da je vesel izbora ljudi. Z njim so namreč jasno povedali, kdo je slovenska elita v najbolj žlahtnem pomenu besede. Predsednik je še dodal, da delo, ki ga kandidatke opravljajo, in uspehi, ki jih dosegajo v teh težkih časih, dajejo ljudem tudi novo upanje, dodaten navdih in spodbudo.

Za letošnji naziv Slovenka leta 2012 so nominirane specialistka klinične psihologije in direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič iz Drage dr. Valerija Bužan, doc. dr. Dušana Findeisen, predavateljica na Filozofski fakulteti v Ljubljani, zunanja izvedenka Evropske komisije za izobraževanje starejših v Bruslju ter ena od ustanoviteljic Univerze za tretje življenjsko obdobje, dr. Marta Gregorčič, sociologinja in kulturologinja ter vodja programskega sklopa Urbane brazde v okviru Evropske prestolnice kulture v Mariboru, dr. Branka Jurišić, profesorica specialne pedagogike, ki na Centru za duševno zdravje Zdravstvenega doma v Ljubljani dela z otroki z motnjami v duševnem razvoju, Špela Lipošek, študentka pedagogike in slovenskega jezika ter sekretarka na oddelku za socialna in zdravstvena vprašanja Študentske organizacije Univerze v Mariboru, kjer je odgovorna za njihov največji prostovoljni projekt – študentske delovne brigade, Kristina Modic, predsednica Združenja L&L (limfom&levkemija), ki bolnikom z rakom na podlagi svojih lastnih bolečih izkušenj nesebično podarja moč, voljo, upanje in ljubezen, Miša Pušenjak, agronomka in svetovalka za zelenjadarstvo na kmetijski svetovalni službi v KGZ Maribor, vrtičkarska prosvetljevalka in avtorica strokovnih člankov in knjig, Dubravka Tomšič Srebotnjak, redna profesorica na Akademiji za glasbo, najboljša slovenska pianistka ter ena najslavnejših pianistk na svetu, Nika Zupanc, ena od zvezd svetovnega oblikovanja ter Urška Žolnir, vrhunska judoistka, ena od petih športnikov, ki so za Slovenijo osvojili zlato olimpijsko medaljo ter edina ženska med njimi.