SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor in člani predsedstva BiH o prihodnosti BiH in njeni evropski perspektivi

Ljubljana, 4. 12. 2019 | sporočila za javnost

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se danes in jutri na uradnem obisku v Sloveniji mudijo člani Predsedstva Bosne in Hercegovine - predsedujoči predsedstva Željko Komšić in člana Šefik Džaferović in Milorad Dodik. Obisk je nadaljevanje rednih srečanj med državama na najvišji politični ravni in potrjuje tradicionalno dobre in prijateljske odnose.

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi so vsi trije člani Predsedstva Bosne in Hercegovine skupaj položili venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani. Predsednik Pahor in predsedujoči ter člana Predsedstva BIH so nato odkrili Klopco prijateljstva med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino na Kongresnem trgu.

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Sloveniji gosti člane Predsedstva Bosne in Hercegovine
Foto: Daniel Novakovič/STA

Srečanje so predsednik Pahor in predsedujoči ter člana Predsedstva Bosne in Hercegovine nadaljevali z daljšim pogovorom na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Bosne in Hercegovine.

Sogovorniki so potrdili tradicionalno dobre in prijateljske odnose med državama. Predsednik Pahor je poudaril, da Slovenija ceni, da so jo obiskali vsi trije člani predsedstva, kar ni običajna praksa. "Cenimo tudi, da je Predsedstvo BiH v prejšnjem in sedanjem mandatu za enega od prvih uradnih obiskov izbralo prav Slovenijo," je še dejal predsednik republike. Ob tem je dodal, da sam izkoristi vsako priložnost za srečanje z njimi ter spomnil, da se je s člani Predsedstva Bosne in Hercegovine tudi letos že srečal, ko je aprila obiskal Sarajevo in se na povabilo predsedstva ideležil Sarajevskega poslovnega foruma.

Pogovor je tekel tudi o sodelovanju na regionalnem in multilateralnem področju s poudarkom na procesu Brdo – Brijuni. Predsednik Pahor je ponovil, da se Slovenija še naprej zavzema za evropsko perspektivo Bosne in Hercegovine in zagotovil, da si bo za to prizadevala tudi v prihodnosti. Predsednik Republike Slovenije je napovedal, da bo o tem spregovoril tudi z novimi vodstvi evropskih institucij ter jih opozoril na pomen ohranjanja evropske perspektive regije celotnega Zahodnega Balkana in predvsem BiH. Ob tem je predsednik Pahor dejal, da pozdravlja pobude za tesnejše sodelovanje v regiji in ponovil svoje stališče, da pobuda za okrepljeno regionalno sodelovanje med Srbijo, Severno Makedonijo in Albanijo ni alternativa procesu širitve, pač pa jo dopolnjuje, s čimer so se strinjali tudi člani bosanskohercegovskega predsedstva.

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Sloveniji gosti člane Predsedstva Bosne in Hercegovine
Foto: Nik Jevšnik/STA

Predsednik Pahor in člani Predsedstva BiH so se v pogovoru dotaknili tudi problema migracij na zahodno-balkanski poti ter varnostnih vprašanj v regiji. Izrazili so skrb zaradi hitre rasti poskusov ilegalnih prehodov meja na zahodno-balkanski poti, zaskrbljujoče so tudi razmere ponekod v BiH, saj se trenutno na njenem območju nahaja preko 10.000 evidentiranih migrantov, dnevno jih tja pride med 100 in 150. Sogovorniki so poudarili, da je potrebno za učinkovit boj proti nezakonitim migracijam poostriti nadzor zunanjih meja Evropske unije. Migranti v BiH namreč pridejo preko držav članic EU, so opozorili. Ob tem je predsednik Pahor ponovno ocenil, da bo morala nova Evropska komisija kot eno od prioritet imeti ureditev migrantske politike. V okviru tega bi morali zaostriti nadzor na zunanjih meja Evropske unije in tako preprečiti nezakonite migracije.

V uradnih pogovorih so sogovorniki izpostavili intenzivno gospodarsko sodelovanje. Blagovna menjava raste in je lani znašala 1,34 mio EUR, podjetja z večinskim slovenskim kapitalom pa v BiH zagotavljajo več kot 15.000 delovnih mest. Glede razvojnega sodelovanja so se sogovorniki strinjali, da je pomembno, da Slovenija kontinuirano podpira BIH in ji nudi bilateralno razvojno pomoč. Predsednik Pahor je izpostavil, da je BiH največja posamična prejemnica slovenske razvojne pomoči. Največji delež pomoči predstavljajo štipendije in oprostitev šolnin, je povedal, in dodal, da opažamo, da se krepi interes študentov in dijakov iz BiH za šolanje v Sloveniji, v letošnjem študijskem letu jih je pri nas skoraj tisoč. Ob tem so člani predsedstva opozorili, da se veliko držav v regiji, med njimi tudi BiH, sooča z resnimi demografskimi problemi, zlasti države zapušča veliko mladih. Soglašali so, da bo potrebno veliko napora za zaustavitev teh trendov.

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Sloveniji gosti člane Predsedstva Bosne in Hercegovine
Foto: Daniel Novakovič/STA

Današnji program uradnega obiska so člani predsedstva nadaljevali s pogovori s predsednikom Državnega zbora RS in ministrom za zunanje zadeve ter obiskom na sedežu ITF, Ustanove za krepitev človekove varnosti. Večer so sklenili s svečano večerjo v Predsedniški palači.

V okviru uradnega obiska se bodo predsedujoči in člana Predsedstva Bosne in Hercegovine jutri srečali še s predsednikom vlade, skupaj z gostiteljem, predsednikom republike Borutom Pahorjem, pa se bodo udeležili pogovora z akademskim forumom Nove univerze z naslovom "Pogledi na ustavno-pravna vprašanja Bosne in Hercegovine".