SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor ob 30-letnici Zveze Slovencev na Madžarskem: “To je praznik za celotno slovensko skupnost, praznik Porabja in skupne čezmejne regije”

Ljubljana, 4. 9. 2021 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Madžarske János Áder sta se danes v Monoštru skupaj udeležila osrednje slovesnosti ob 30-letnici delovanja Zveze Slovencev na Madžarskem. Predsednik Pahor in predsednik Áder sta na slovesnosti nastopila kot slavnostna govornika.Udeležba slovenskega in madžarskega predsednika na osrednji slovesnosti potrjuje zavezanost obeh držav k negovanju sožitja in prijateljstva med obema narodoma in državama, utrjevanju in spoštovanju vloge manjšin na obeh straneh meje in zavarovanju njune identitete. Slovesnost sodi v okvir prizadevanj predsednika Pahorja, da z vsemi štirimi sosednjimi državami ohranja zgledne, urejene in iskrene prijateljske odnose.

Predsednik Pahor ob 30-letnici Zveze Slovencev na Madžarskem: “To je praznik za celotno slovensko skupnost, praznik Porabja in skupne čezmejne regije”
Foto: Daniel Novakovič/STA

Pred osrednjo slovesnostjo sta se predsednik Pahor in predsednik Áder sestala s predstavniki slovenske in madžarske narodne skupnosti ter si ogledala informativne stojnice o Porabju in porabskih Slovencih.

Predsednik Pahor ob 30-letnici Zveze Slovencev na Madžarskem: “To je praznik za celotno slovensko skupnost, praznik Porabja in skupne čezmejne regije”
Foto: Daniel Novakovič/STA

Slovesnost je bila skrbno načrtovana z namenom utrjevanja mostu med državama in opozarjanja na pomen dobrega sosedstva in čezmejne povezanosti.

Predsednik Pahor je ob tej priložnosti Zvezi Slovencev na Madžarskem vročil Zahvalo za predano delo v korist slovenske skupnosti v Porabju in utrjevanje narodne pripadnosti porabskih Slovencev, za neprecenljiv prispevek k ohranjanju slovenske kulture in maternega jezika ter zavzeto delovanje za vsestranski razvoj Slovencev na Madžarskem in sožitje med sosednjima narodoma in državama.

Predsednik Pahor ob 30-letnici Zveze Slovencev na Madžarskem: “To je praznik za celotno slovensko skupnost, praznik Porabja in skupne čezmejne regije”
Foto: Daniel Novakovič/STA

V nadaljevanju je besedilo slavnostnega govora predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Velja govorjena beseda!

Spoštovani predsednik Republike Madžarske, dragi prijatelj,
Spoštovana predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem,
Spoštovani predsednik pomurske samoupravne madžarske skupnosti,
Spoštovani visoki gostje,
dragi rojaki.

Skupaj s predsednikom Madžarske in mnogimi prijatelji z obeh strani meje praznujemo 30. obletnico delovanja Zveze Slovencev na Madžarskem.

To je praznik za celotno slovensko skupnost, praznik Porabja in skupne čezmejne regije, katere naravna danost je tudi žlahtnost, s katero ta prostor in ljudi bogatijo narodne manjšine.

Zgodovina je temu območju namenila več bolečih poglavij, a ga je hkrati obdarila z bogastvom različnih kultur in jezikov.

Tukaj živečim narodom je naložila poslanstvo, da ohranjajo svojo samobitnost in s tem prispevajo k njeni raznolikosti.

Naravna danost lahko ostane zgolj potencial, brez možnosti, da se razvije in izrazi v polni meri. Zato je naloga obeh držav, Slovenije in Madžarske, da vsaka na svojem ozemlju spodbujata obstanek in razvoj manjšin.

Vsaka manjšina, tudi maloštevilčna, ima v sebi moč, da ruši stereotipe in spreminja svet na bolje.

Zveza Slovencev na Madžarskem je v treh desetletjih dosegla veliko. Mnogokrat s skromnimi sredstvi, ki pa jih je dopolnjeval pogum in veliko porabsko - slovensko srce.

Danes se ji za to iskreno zahvaljujemo.

Hvaležni smo, da ste si vseskozi prizadevali za napredek skupnosti v sodelovanju in sožitju z večinskim narodom.

Hvaležni smo, da ste že zgodaj prepoznali potencial čezmejnega povezovanja in razvojnih priložnosti, ki so se odprle s članstvom obeh držav v Evropski uniji.

Evropsko unijo ste razumeli in razumete kot pravi Evropejci - kot domovino naših domovin, ki krepi in povezuje naše nacionalne identitete.

Zveza Slovencev je z ustanovitvijo Razvojne agencije Slovenska krajina postala pomembna gonilna sila gospodarskega razvoja tega območja.

Vaši projekti, črpajo iz bogate kulturne dediščine in tradicionalnega načina življenja, a so obenem usmerjeni v prihodnost - nagovarjajo mlade pripadnike skupnosti in so evropski po duhu.

Točno tak je projekt Vzorčna kmetija, ki sledi smernicam ekološke pridelave in trajnostnega turizma.

Projekti, ki jih izvajate porabski Slovenci, spontano povezujejo naravo, kulturo in jezik, o katerih še vedno prevečkrat razmišljamo ločeno. Bogatijo vašo identiteto, bogatijo celoten slovenski prostor in bogatijo tudi večinski narod.

Slovenska skupnost v Porabju je močna po svoji viziji in duhu, a je tudi ranljiva.

Številčno je med najmanjšimi skupnostmi na Madžarskem in potrebuje skrbno načrtovano vsestransko podporo.

Veseli me, da je te podpore s strani obeh držav, Slovenije in Madžarske, več, kot je je bilo kadarkoli v preteklosti.

V današnjih časih so narodne manjšine več kot le most med državami. Vse bolj so tudi vstopna točka v jezik, kulturo in gospodarski prostor sosednje države.

V časih, ko nas krizne razmere vedno znova opominjajo na pomen dobrega sosedstva in čezmejne povezanosti, je to še posebnega pomena.

Dejstvo, da 30. obletnico delovanja Zveze Slovencev na Madžarskem praznujemo skupaj s predsednikom Madžarske in predstavniki madžarske manjšine v Sloveniji, še dodatno potrjuje vaše pomembno poslanstvo.

Želim vam še veliko uspešnih let.