SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Minister za obrambo in načelnik generalštaba predsedniku republike predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske

Ljubljana, 8. 4. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel ministra za obrambo Republike Slovenije Romana Jakiča in načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirja Dobrana Božiča. Kot predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil sta mu predstavila poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske.

Minister za obrambo Republike Slovenije Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič sta predsedniku republike Borutu Pahorju predstavila poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske
Foto: Stanko Gruden / STA

V izjavi po predstavitvi poročila se je predsednik republike zahvalil vsem pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske za njihovo predano, požrtvovalno in profesionalno služenje domovini.

V nadaljevanju je predsednik predstavil ugotovitve letnega poročila o pripravljenosti Slovenske vojske. Največji problem so nizka proračunska sredstva za potrebe obrambnega sistema in Slovenske vojske, kar je vplivalo na nižjo oceno njene pripravljenosti, kot je bila le ta leto poprej. Predsednik republike je ob tem jasno poudaril, da takšna ocena ne vpliva na nacionalno varnost, usposobljenost pripravljenosti in varnost pripadnic ter pripadnikov Slovenske vojske v misijah po svetu ter niti na zaščito in reševanje.

Predsednik republike je kot vrhovni poveljnik obrambnih sil, ministru za obrambo in načelniku generalštaba podal usmeritve za leto 2013 in sicer: zagotavljanje varnosti Slovenske vojske v operacijah po svetu, usmerjenost v usposobljenost posameznikov in enot, dokončanje preoblikovanja Slovenske vojske, izboljšanje skrbi za pripadnike Slovenske vojske ter zgodnje vključevanje Slovenske vojske v primeru naravnih in drugih nesreč.

Predsednik republike je pozdravil odločitev ministra za obrambo, da bo z letnim poročilom o pripravljenosti Slovenske vojske z vsemi podrobnostmi seznanil tudi Vlado Republike Slovenije in Državni zbor Republike Slovenije. Ob koncu je izpostavil, da imajo pristojni usmeritev, da v kolikor ocenijo, da lahko Slovenska vojska našim ljudem pomaga, da tako tudi naredi.

vir videa MO RS