SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor v državni zbor posredoval predlog za tri mesta kandidatk in kandidatov za sodnico ali sodnika ESČP

Ljubljana, 9. 11. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 9. novembra 2015, v skladu s 6. členom Zakona o predlaganju kandidatov iz Republike Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč, dr. Milanu Brglezu, predsedniku Državnega zbora Republike Slovenije posredoval predlog za tri mesta kandidatk in kandidatov za sodnico ali sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Na podlagi predloženih kandidatur ter mnenj Sodnega sveta RS in Vlade RS se je predsednik republike Borut Pahor odločil, da za tri mesta kandidatk in kandidatov za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice, Državnemu zboru Republike Slovenije predlaga štiri kandidate, in sicer po abecednem vrstnem redu:
   1. mag. Nina Betetto,

   2. izr. prof. dr. Marko Bošnjak,

   3. ddr. Klemen Jaklič,

   4. prof. dr. Nina Peršak.

V posvetovanjih z vodji poslanskih skupin državnega zbora o možnih kandidatih je predsednik republike ugotovil zelo različna, tudi nasprotujoča si pričakovanja. Glede na to po njegovem mnenju predlagani seznam štirih kandidatov omogoča poslankam in poslancem izbor treh najprimernejših kandidatk in kandidatov za to pomembno funkcijo.

Predsednik republike je pri svojem predlogu upošteval tudi posebne pogoje, ki jih določata tako 21. člen Konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin kot tudi Smernice Odbora ministrov Sveta Evrope o izbiri kandidatov za mesto sodnika oziroma sodnice.

Ob upoštevanju Smernic, ki med drugim določajo, da se od kandidatov pričakuje poznavanje nacionalnega pravnega sistema in javnega mednarodnega prava ter da imajo tudi praktične izkušnje na področju prava, predsednik meni, da vsi štirje predlagani kandidati v celoti izpolnjujejo te zahteve.

Smernice poleg tega določajo tudi, da mora nacionalni seznam kandidatov, razen v izrednih okoliščinah, vključevati najmanj po enega kandidata moškega in ženskega spola. V skladu s tem določilom Resolucije 1841 Parlamentarne skupščine Sveta Evrope predlagani seznam kandidatov predsednika republike za tri mesta kandidatk in kandidatov za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice zato vsebuje po dva kandidata vsakega spola.

V skladu z določbami Konvencije predsednik ocenjuje, da so vsi predlagani kandidati strokovno priznani pravniki, ki so s svojim dosedanjim delom tako domači kot tuji strokovni javnosti poznani kot vrhunski pravni strokovnjaki. Vsi predlagani kandidati so opravljali številne funkcije v različnih domačih in mednarodnih strokovnih skupinah, imajo obsežne bibliografije ter so pri svojem delu izkazali visoko stopnjo strokovne in osebne integritete.